A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint a szeptember elsején életbe lépő patikai létszámrendelet komoly gondokat okoz majd a gyógyszertáraknak a megnövekedett anyagi és adminisztrációs terhek miatt, és számos esetben a patikák nyitvatartási idejének csökkenését eredményezheti.

A közlemény szerint a július végén kihirdetett rendeletmódosítás szerint a gyógyszertárak szaklétszámát szeptember 1-jétől a patika nyitvatartási ideje, valamint a befogadott vények száma határozza meg. Az új szabályozásnak megfelelően – amely öt kategóriába sorolja a gyógyszertárakat nyitvatartási idejük alapján – a patikák heti negyven óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, míg heti hetven óra felett már négy gyógyszerészt és emellett négy szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni.

Ezen felül, ha a gyógyszertárban beváltott havi vények átlaga meghaladja a háromezret, akkor háromezer vényeként további egy gyógyszerész vagy szakasszisztens foglalkoztatására kötelezett a patika.

A HGYSZ szerint a szabályozás nem fogalmaz egyértelműen a helyettesítéseket illetően. A szövetség korábban azt javasolta, hogy a számlával, illetve eseti megbízási szerződéssel foglalkoztatott gyógyszerészeket is számítsák be legalább részmunkaidős patikusként, így a teljesítendő létszám lényegesen kisebb terhet jelentett volna.

Mint írják, a rendelet azonban csak idősávos korlátot állított fel – a helyettesítés éves szinten nem haladhatja meg a gyógyszertár szakmai személyzete munkaidejének 30 százalékát -, amely nyilvántartási kötelezettséghez kötött, így az adminisztrációs terhek várhatóan jelentősen nőnek majd.

Közleményükben úgy fogalmaznak, abban bíztak, hogy a szakmai egyeztetések után a módosított rendelet jobban illeszkedik majd a jelenlegi gyógyszertárpiaci körülményekhez, de a szükségesnél kevesebb pontban tért el a végleges változat az eredeti javaslattól.

A rendelet hatása főként azokon a településeken lesz érzékelhető, ahol kevés patika működik, és nehéz gyógyszerészt találni. Mivel a gyógyszertárak nagy része komoly forráshiánnyal küzd, az egyetlen megoldás a nyitvatartási idő csökkentése lehet, amely azonban az ellátás biztonságát és hatékonyságát veszélyeztetheti – írták.