Ausztria keleti részében tevékenykedő három magyar betörőbandát kutatott fel az osztrák és a magyar rendőrség – jelentette be Bécsben Pintér Sándor magyar és Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter.

A Kapuvár és Csorna, Iván, illetve Zalaegerszeg térségéhez kötődő három csoport összesen 250 betöréses lopást követett el tavaly március és december között Ausztria keleti részén, az osztrák-magyar határ térségében – mondta el Mikl-Leitner. Tíz embert vettek őrizetbe, és további tizenhármat “kutattak fel” idén júliusban.

A betörések célpontjai családi házak és azok mezőgazdasági épületei, ipari és kereskedelmi rendeltetésű épületek, valamint egyesületi klubhelységek voltak. A nyomozás szerint összesen mintegy 652 ezer euró (194,34 millió forint) értékben tulajdonítottak el kerékpárokat, fűnyírókat, motoros fűrészeket és más, könnyen szállítható elektronikus gépeket és szerszámokat.

A schengeni határok megszűnésével a bűnözők azt gondolhatták, hogy a bűncselekmények előtt is szabad az út. Erre ellenpélda a mostani akció, ami azt mutatja: a határon átnyúló bűnüldözés képes arra, hogy az ilyen bűncselekményeket minél gyorsabban felderítse – mondta Pintér Sándor. Ez a sikeres akció “üzenet nemcsak azoknak, akik már őrizetben vannak, akik rendőrségi eljárás alatt állnak, hanem azoknak is, akik a későbbiekben gondolkodnak ilyen jellegű bűncselekmények elkövetésében” – tette hozzá.

A rendőrség a gyanúsítottaknak mindenekelőtt burgenlandi, továbbá alsó-ausztriai és stájerországi betöréseket is a terhére ró. “Az elkövetők éjszaka, a mezőkön és a kerteken keresztül közelítették meg a kiszemelt épületeket, és így is távoztak” – mondta el az osztrák miniszter. A zsákmányt bolhapiacokon vagy orgazdáknak adták el.

Mikl-Leitner szintén méltatta az osztrák és a magyar rendőrség közötti együttműködést, “kiválónak és zökkenőmentesnek” nevezve azt. Mint elmondta, a legutóbbi akcióban az osztrák hatóság a burgenlandi tartományi rendőrség vezetése alatt, bécsi szakértők bevonásával külön munkacsoportot alakított a betörések felderítésére. Az érintett körzetekből minden nyomot összegyűjtöttek és elemeztek. A nyomok alapján a magyar rendőrökkel folytatott több hónapos, szoros együttműködést követően sikerült a gyanúsítottakat elfogni.

Pintér Sándor kitért arra, hogy a két rendőrség közötti együttműködés alapját erősíti az osztrák-magyar közös alapítású Közép-európai Rendőrakadémia és a közép-európai országok belügyi egyeztető fóruma, a Salzburgi Együttműködés is.