Népirtás gyanújával bűnvádi eljárást indított a román legfőbb ügyészség Alexandru Visinescu volt kommunista börtönparancsnok ellen – közölte kedden a román vádhatóság.

A vádhatóság közleménye szerint Visinescu 1956 és 1963 között a hírhedt Ramnicu Sarat-i börtön parancsnoka volt, ahol a politikai foglyok számára olyan létfeltételeket teremtettek, illetve olyan bánásmódban részesítették őket, ami a fizikai megsemmisítésükre irányult. Az ügyészség példaként említette, hogy megvonták a beteg foglyok gyógyszeres kezelését és ápolását, éheztették, verték őket, egyéb kínzásoknak vetették alá.

Romániában 2006-ban Traian Basescu államfő elítélte a kommunizmust, mint gyilkos és törvénytelen rendszert, de a kommunista hatalmat kiszolgáló politikai rendőrség és az elnyomó apparátus tagjainak a felelősségre vonása nem történt meg. Visinescu az első ilyen személy, aki ellen az ügyészség nyomozást indított.

A gyanúsítottat kedden idézték be az ügyészségre, ahol közölték vele a nyomozás megkezdését. A 88 éves férfi egyik hozzátartozóját idézte a Mediafax hírügynökség, amely úgy tudja, hogy Visinescu rosszul lett, de végül a saját lábán hagyta el az épületet. A múlt héten tanúként hallgatták ki Valentin Cristeát, akit szintén a Ramnicu Sarat-i börtönben tartottak fogva, s a volt politikai foglyok közül az egyetlen, aki még él.

Visinescu ellen a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) tett feljelentést július végén. Az intézet őt tekinti felelősnek a román Nemzeti Parasztpárt több vezető politikusának haláláért, köztük Ion Mihalache volt román miniszter elhunytáért, aki a börtönben vesztette életét.

Az IICCMER összesen 35 személy ellen tett feljelentést, akik különböző funkciókban voltak 1950 és 1964 között a börtönigazgatóságnál.