Ötszáz eurós (150 ezer forintos) pénzbírságra ítélt a délnyugat-franciaországi Limoges büntetőbírósága egy férfit, aki elfenekelte 9 éves kisfiát – adta hírül kedden a Le Populaire du Centre nevű regionális napilap.

Az apát “15 év alatti kiskorún felmenője vagy tekintéllyel rendelkező személy által elkövetett erőszak” miatt ítélték el. A tudósítás szerint Estelle Lamotte-Genet bírónő elsősorban azt kifogásolta, hogy a 9 éves gyermek a csupasz fenekére kapta az ütést. “Ez erőszak! Ráadásul megalázó egy 9 éves gyermeknek, akinek csupasz fenékkel kell elviselnie, hogy megütik” – idézte a lap a tárgyalásról a bírónő szavait.

Az apa azzal indokolta tettét, hogy a 9 éves kisfia, Daniel, napok óta nem volt hajlandó hozzászólni és még csak nem is köszönt neki.

A bíróság az 500 eurós bírság mellett, amely büntetést egyébként felfüggesztett, 150 eurós (44 ezer forintos) kártérítést is megítélt a gyermek anyjának, aki elváltan él férjétől. Az apát egyébként a volt felesége jelentette fel a közös gyermekük megütése miatt.

A gyermekek elleni testi fenyítés betiltására 2010-ben az egyik jobbközép képviselő készített törvényjavaslatot, de az soha nem került a parlament elé, így Franciaországban semmilyen törvény nem tiltja a gyermekek elfenekelését. Ezen jogi hiátus ellen a gyermekek jogait védő egyesületek rendszeresen szót emelnek, miután 22 európai uniós országban – köztük Magyarországon is – rendelkeznek a törvények a gyermekek elleni családon belüli erőszakról.

Az Alapítvány a Gyermekekért elnevezésű szervezet 2011 óta rendszeresen kampányt szervez a gyermekek elleni, nevelési célzatú erőszak betiltására. Adataik szerint a szülők több mint fele azzal a meggyőződéssel kezdi el ütni a gyermekét 2 éves kora előtt, hogy az hasznos és előnyös a nevelésben. Gilles Lazimi általános orvos, a 2013-as kampány szervezője szerint az a cél, hogy a szülők megértsék: bármilyen erőszakos gesztus következményekkel jár a gyermek fizikai és pszichológiai fejlődésére.