Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése alapján minden év októberében rendezik meg a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját. A kezdeményezők szerint ugyanis az állampolgárok többsége nem ismeri a jogait, és nincs tisztában azzal, hogy a bíróságok nemcsak büntetéseket szabnak ki, hanem olyan szolgáltatást nyújtanak, amely elősegíti a jogi ügyek intézését.

Ez alkalomból a bíróságok nyílt nappal várják az érdeklődőket október 25-én. Az országos program célja, hogy a polgárok megismerhessék az igazságszolgáltatás működését. Megtekinthetik például a bírósági épületeket, a tárgyalókat, előadásokat hallgathatnak meg a polgári eljárás szabályairól, az alapvető fogalmakról, a mediációról, valamint perszimulációt nézhetnek meg, de akár egy igazi tárgyaláson is részt vehetnek. A diákok emellett azt is megtudhatják, milyen tanulmányi és erkölcsi követelményeknek kell megfelelniük azoknak, akik bírák szeretnének lenni.

Az Országos Bírósági Hivatal a Fővárosi Törvényszékkel közösen fogadja a látogatókat Budapesten. A program keretében az iskolai csoportok reggel 8 órától bírósági fogalmazók és titkárok vezetésével megtekinthetik az OBH és a Pesti Központi Kerületi Bíróság közös auláját, az egyik tárgyalótermet, a Fővárosi Törvényszéken pedig a Tájékoztató Irodát, a Központi Irattárat, az Alapítványi Irodát, a Könyvtárat, valamint az Esküdtszéki termet. A bejárás közben megismerkedhetnek az épületek történetével is.

Az OBH és a Fővárosi Törvényszék programjaira jelentkezésüket a sajtoszoba@obh.birosag.hu e-mail címre várjuk.

Az országos program itt tekinthető meg.

A helyi programokkal kapcsolatban a bíróságok sajtószóvivőinél lehet érdeklődni.