Chris Christie, New Jersey kormányzója hivatalosan visszavonta a helyi legfelsőbb bíróságról az azonos neműek egybekelését megfellebbező keresetét, miután hétfőre virradóra ebben az államban is legálissá vált az azonos neműek házasságkötése.

Hétfőre virradóra New Jersey lett a 14. amerikai állam, amelyben engedélyezték a homoszexuális párok frigyre lépését. A New Jersey-i legfelsőbb bíróság pénteken egyhangú határozattal utasította el Chris Christie kormányzatának kérését, hogy halasztassa el egy alsóbb szintű olyan bírósági ítéletnek a végrehajtását, amely engedélyezte a melegházasságok gyakorlatát.

A Legfelsőbb Bíróság beleegyezett, hogy januárban napirendjére tűzze a melegházasságok ügyének a tárgyalását, ám azzal az indoklással utasította el az alsóbb szintű verdikt érvényesítésének a megakadályozását, hogy kevés esélye van a kormányzati álláspont felülkerekedésének.

Christie, aki a várakozások szerint 2016-ban egyike lesz a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsainak, kijelentette, hogy New Jersey állam aláveti magát a legfelsőbb bíróság ítéletének. Ugyanakkor megerősítette korábbi álláspontját, miszerint az ügyben nem egy törvényszéknek, hanem népszavazásnak kell kimondania az utolsó szót.

Az államban hétfő hajnal óta a homoszexuális párok nagy számban járultak az anyakönyvvezető elé. Steve Fulop, Jersey City polgármestere – aki életrajza szerint első generációs romániai bevándorló – kevéssel éjfél után nyolc párt esketett össze.

Hétfőn egyébként Tennessee államban leszbikusok egy szervezete négy homoszexuális pár nevében keresetet nyújtott be, amelyben megkérdőjelezte az azonos neműek frigyre lépést tiltó helyi jogszabály, valamint a tennesseei alaptörvény azon rendelkezésének alkotmányosságát, amely csakis a heteroszexuális házasságokat ismeri el törvényesnek. A felperesek szerint a kifogásolt törvények egyebek között megsértik az tisztességes jogi eljáráshoz, valamint az egyenlő elbánáshoz való jogot.

A felperesek az amerikai Legfelső Bíróságnak júniusi, az Egyesült Államok kontra Windsor perben meghozott ítéletére kívánnak támaszkodni, amely részben érvénytelenítette a szövetségi házasságvédelmi törvényt. Ez megtiltotta, hogy a szövetségi kormányzat érvényesként fogadja el az egyes államok szintjén már érvényesként elfogadott homoszexuális házasságokat.