Az áfa levonási jog kapcsán kiemelt jelentőséggel bírnak az Európai Bírósági ítéletek. Az elmúlt években az adólevonás jogszerűségének megítélése körében kialakult hazai hatósági és bírói joggyakorlat szerinti feltételeket sokszor a jóhiszeműen eljáró számlabefogadók sem tudták teljesíteni.

Az Európai Bíróság ítéletei megerősítik az irányvonalat: a számlabefogadó oldalán csökkentik a kockázatot azáltal, hogy amennyiben a számára közvetlenül vagy közvetve értékesítőnél, szolgáltatásnyújtónál a hatóságok különféle rendellenességeket tárnak fel, akkor ezek önmagukban, automatikusan nem róhatók fel a számla befogadójának.

Ugyanakkor a NAV szerint egyedi ügyekről van szó, így azokból nem vonható le általános következtetés sem az adóhatóság gyakorlatára, sem pedig arra vonatkozóan, hogy az adózók adott esetben megalapozottan élhetnének-e utólagos jogorvoslattal.

De akkor mégis hogyan kell értelmezni az Európai Bíróság ítéleteit és miként hat ez a magyar gyakorlatra, várható-e az adóhatósági ellenőrzések érdemi változása?

A Jogi Fórum 2013. október 30-dikán megrendezésre kerülő konferenciáján a változásokat elemzi és bemutatja a Bartha Katalin okleveles adószakértő, igazságügyi szakértő, Juhász Márta okleveles adószakértő, valamint dr. Korossy Csaba, a NAV Központi Hivatal, Ellenőrzési Főosztály osztályvezetője.

A szakmai napon az alábbi témákat elemzik szakértőink:

1. Főbb EU jogesetek rövid áttekintése – főként a Mahagében-, Tóth-, Dávid-ügyek
2. Az Áfa levonási jog megítélése az EU-döntések alapján (kellő körültekintés, bizonyítottság, az ellenőrzési, ill. nyomozati eljárás anomáliái, stb.)
3. A hazai bírósági döntések az EU döntések után
4. A NAV álláspontja, az ellenőrzési gyakorlat változása

Az előadók a jelenlévők részére széleskörű konzultációs lehetőséget biztosítanak.

További részletek, regisztráció:

http://konferencia.jogiforum.hu/afa_levonasi_gyakorlat_es_ellenorzes