Új elektronikus térinformatikai alkalmazással bővül az országos épí.tésügyi nyilvántartás – tájékoztatott a Belügyminisztérium szerdán.

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok munkáját segítő térinformatikai alkalmazás, az Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) fejlesztése lehetővé teszi azt is, hogy akár az íróasztal mellől felderítsék az engedély nélküli építkezéseket, a szabályozásnak nem megfelelő területhasználatokat.

A projekt teljes költségvetése 900 millió forint.

A rendszer elsősorban az engedélyezési és ellenőrzési munkát segíti, megteremti az elektronikusan vezetett Országos Építésügyi Nyilvántartás térinformatikai alapját, s a különböző szintű területrendezési és településrendezési eszközök és a valós állapot összehasonlításával segítséget nyújthat a településrendezéshez.

A tájékoztatás szerint a hatóságok egyetlen felületen láthatják az archív és friss távérzékelési adatokat, az ingatlan-nyilvántartási alaptérképet, és térbeli összefüggésekkel együtt tájékozódhatnak a valós állapotról, a nyilvántartás adatbázisainak adatairól, a Dokumentációs Központban fellelhető dokumentumokról, a szabályozási tervek vonatkozó előírásairól.

A projekt része az E-közmű elektronikus közműnyilvántartás prototípusának tesztelése is, amellyel a rendszer zökkenőmentes, országos szintű bevezetését készítik elő.