Harminc letartóztatással zárult az olasz hatóságok péntek hajnali akciója Matteo Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet vezére által irányított hálózat felszámolására.

Az olasz hatóságok maffiaellenes egységei szabályosan megrohamozták a szicíliai Trapanihoz közeli Castelvetrano erődre hasonlító lakóépületeit. Itt a keresztapa Matteo Messina Denaro öt családtagját tartóztatták le, közöttük lánytestvérét, a 43 éves Patriziát – számoltak be a rendőrségi fellépésről az ezt irányító palermói ügyészek.

Összesen harminc személyt tartóztattak le az egyidejűleg más olasz városokat is érintő, Éden elnevezésű akcióban. Mindannyian Messina Denarónak dolgoztak: védelmi hálót biztosítottak az 1993 óta körözött maffiavezérnek és üzleti-bűnözői tevékenységét segítették.

Az elfogott személyek között van Giovanni Filardo vállalkozó egész családja. A hatóságok szerint a Messina Denaro pénztárosának tartott Filardo feladata volt a bűnszervezet tagjainak kifizetése: a maffiavezér húga, Patrizia például havi 1500 eurót (mintegy 450 ezer forintot) kapott testvére megbízatásainak végrehajtásáért. Patrizia millió eurós üzleteket kötött, védelmi pénzt szedett be, ha kellett, zsarolt is.

Letartóztattak a szicíliai közigazgatásban dolgozó két mérnököt, aki a keresztapa cégeit juttatta közbeszerzési pályázatokhoz, közöttük a palermói börtönben végzett munkákhoz. Bilincs kattant egy milánói közlekedési rendőrnő kezén is, aki szintén Messina Denarónak dolgozott. A hatóságok 5 millió euró értékben foglaltak le vagyont, benne a maffiavezérhez köthető három céggel.

“Szorul a hurok Messina Denaro körül. Már nincsen senki, aki segíteni tudna neki, anyagi forrásai is jelentősen apadtak” – hangoztatták az ügyészek. Hozzátették: a mostani akciót egy évig tartó vizsgálat és több ezer óra telefon-lehallgatás előzte meg.

Az 51 éves Matteo Messina Denarót, Olaszország legveszélyesebb bűnözőjét, húsz éve nem tudják elfogni. Az 1993-ban Rómában, Milánóban, Firenzében elkövetett maffiamerényletekért életfogytiglanra ítélték. Messina Denaro robbantott bombát a firenzei Uffizi-képtárnál. A Cosa Nostra szervezetében a nyugat-szicíliai maffia vezéreként ismert. A korábbi keresztapa, Bernardo Provenzano 2006-os letartóztatása óta Messina Denaro vette át az egész “kupola” vezetését.