A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is emelkedett január 1-jével a nyugdíjakkal azonos mértékben. Több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedett továbbá az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezette a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint.

Rokkantsági és rehabilitációs ellátások

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkedett január 1-jével. 

Az ellátások és a járadékok összege – csakúgy mint a nyugdíjaké – 2,4 százalékkal emelkedik.

A nyugdíjakhoz hasonlóan 2013-ban ezeknek az ellátásoknak is emelkedett a reálértékük, és ez mintegy 600 ezer embert érintett kedvezően.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkársága az ellátási összegek emelésének bejelentésekor azt közölte: 2011 óta a nyugdíjak reálértéke 3,3 százalékkal nőtt, ami elsősorban az inflációkövető nyugdíjemeléseknek és a 20 éve legalacsonyabb inflációnak köszönhető.

Ápolási díj

Nettó 40 ezer forintra emelkedett az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezette a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint.

A díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint, és több mint 1,7 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben.

Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel, míg kiemelt ápolási díjat – januártól – azok, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák.

Az alanyi jogon járó ápolási díj összege jövőre is nettó 26 550 forint marad. A bruttó díjakból tíz százalékos nyugdíjjárulékot vonnak, ez azt jelenti, hogy az érintettek a befizetésekkel nyugdíjjogosultságot szereznek.