Az elektronikus kommunikációért felelős olasz hatóság, az AGCOM számos intézkedést dolgozott ki annak érdekében, hogy felszámolják a jogsértő honlapokat és kézre keríthessék azok üzemeltetőit.

Az új rendszernek köszönhetően, amelynek szabályozása 2014. március 31-én lép majd hatályba, közvetlenül a host-ok által gyorsan eltávolíthatók lesznek a honlapokról a szerzői jogi védelem alatt álló jogsértő tartalmak, de hasonlóan blokkolni lehet majd a fájlcserélő oldalakat is. Olaszországban eddig is komolyan vették a jogsértő internetes oldalak elleni, és egyéb szerzői jogi jogsértések elleni fellépést. Az olasz bíróság az internetszolgáltatókat például már több olyan torrentoldal, mint például a Kickass Torrents és a The Pirate Bay elérésének letiltására kötelezte.

Az AGCOM által kidolgozott új szabályrendszer szerint a szolgáltatók által letilthatók lesznek a jogsértő weboldalak, illetve azok doménnevének használatát is letilthatják majd, amennyiben az előírt határidőn belül nem függesztik fel a tevékenységüket. Az előírások szerint az internetszolgáltatók és a weboldalak üzemeltetői 27 órát kapnának a jogsértésben érintett tartalmak eltávolítására.

Eddig az interneten elkövetett szerzői jogi jogsértések visszaszorítása azért volt nehézkesebb, mert bírósági végzésre is szükség volt a jogsértő tartalmak eltávolításához. Az AGCOM ennek az eljárásnak a felgyorsítása érdekében dolgozta ki az új rendszert. Javaslataikat pedig a múlt héten fogadták el, amellyel új fejezet nyílt a jogsértő tartalomszolgáltatás elleni harcban az országban.

Mihelyt az új szabályozásra vonatkozórendelkezések hatályba lépnek, Olaszország lesz a legszigorúbb szerzőijog-védelmi jogszabályi háttérrel rendelkező ország Európában.