Nemzetközi szakértői bizottságot hoztak létre annak megvizsgálására, hogyan lehet garantálni az internethasználat szabadságát és oltalmazni a személyiségi jogokat – jelentették be szerdán a svájci Davosban, a Világgazdasági Fórumon.

A tudósokból, kormánytisztviselőkből, egykori hírszerzőkből és civil szervezetek képviselőiből alakított 25 fős testület élén Carl Bildt svéd külügyminiszter áll. A bizottságnak két éve lesz arra, hogy megalkossa “a jövőbeni internetpolitika stratégiai vízióját”.

A The Guardian internetes kiadásának beszámolója szerint a fórum létrehozását nem utolsósorban a személyiségi jogok megsértésével kapcsolatos közelmúltbeli gondok, köztük az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtő tevékenységének felfedése tette sürgetővé.

Bildt volt svéd miniszterelnök a bizottság megalakítását kommentálva leszögezte, hogy “az internetezés szabadsága éppolyan alapvető, mint az információhoz jutás és a véleménynyilvánítás szabadsága társadalmainkban”.

A témában vizsgálódik az amerikai kongresszus és az Európai Parlament is, de a Bildt-bizottságé lesz az első nagyszabású független nemzetközi vizsgálat.