Vízummentesen utazhatnak a magyar állampolgárok a Török Köztársaság területére egy a török Hivatalos Közlönyben megjelent csütörtöki határozat szerint, amely várhatóan már a héten hatályba lép.

Ezen a döntéssel jelentősen megkönnyebbülnek a két ország gazdasági és turisztikai kapcsolatai, ezáltal a kétoldalú kapcsolatok fellendülését várjuk – mondta ennek kapcsán Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a magyar-török gazdasági vegyes bizottság magyar társelnöke az.

Tájékoztatása szerint a Törökországba irányuló magyar tőkebefektetések állománya 95,3 millió euró volt 2012-ben. Törökországban jelenleg 48 magyar vállalat működik. 2013 első 11 hónapjában mind a Törökországba irányuló magyar kivitel, mind az onnan származó behozatal tekintetében lendületes bővülés figyelhető meg, a magyar export 21 százalékkal, míg az import 46 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Turisztikai adatok szerint majdnem 90 ezer magyar látogatott Törökországba 2013 januárjától októberig tartó időszakban – tette hozzá az államtitkár.

Szijjártó Péter a magyar-török gazdasági vegyes bizottság legutóbbi ülésén, 2013 januárjában egyeztetett török társelnökével a vízummentességről. Az államtitkár és török társelnök akkor megegyezett abban is, hogy Magyarország és Törökország megvizsgálja a két ország közötti vízumkötelezettségi rendszerek módosításának lehetőségét a turistaforgalom növelése érdekében. A magyar miniszterelnök törökországi látogatása előtt kérte a török kormányfőt a Magyarországgal szemben fennálló vízumkötelezettség eltörlésére. A decemberi miniszterelnöki látogatás alkalmával megegyezés született a vízummentesség kérdésében.