„El kell törölnünk a barangolási díjakat” – így reagált Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke annak a felmérésnek az eredményére, amiből kiviláglik, hogy az európaiak többségét még mindig feszélyezik a külföldi telefonálásban a magas roaming-díjak.

Az európaiak közel fele sohasem használja a mobil internetet, amikor egy másik EU-tagállamban tartózkodik. 94 százalékuk pedig a magas barangolási díjak miatt korlátozza külföldön a Facebook és más internetes szolgáltatások használatát. Többek között erre világít rá a legfrissebb Eurobarométer-felmérés, aminek keretében 28 ezer EU-állampolgárt kérdeztek mobiltelefonálási szokásaikról.

„Őszintén sokkolnak ezek az adatok. Ez arra mutat rá, hogy be kell fejeznünk a munkát és el kell törölnünk a roaming díjakat. A fogyasztók extrém módon korlátozzák a mobiltelefonjaik használatát, ami a távközlési cégek számára is teljesen nonszensz” – fakadt ki Neelie Kroes, a digitális gazdaságért felelős uniós biztos.

Kroes szerint nem csupán a külföldön vakációzók és a távközlési cégek harcáról van szó. Cégek millióinak jelent plusz költségeket a roaming, és vállalkozások hada bukik rajta bevételeket. „A barangolásnak nincs értelme az egységes piacon – ez gazdasági téboly” – tette hozzá a Bizottság alelnöke.

A felmérés tanulsága szerint tíz fogyasztóból mindössze egy használja külföldön is ugyanúgy az email-jét, ahogy azt otthon is teszi. Az európaiak több mint a negyede pedig egyszerűen kikapcsolja a mobiltelefonját, amikor az EU-n belül útra kel. Arról már nem is szólva, hogy telefonálás helyett milliók váltanak az olcsóbb sms-re.

A közvéleménykutatásból az is kiderül, hogy a potenciális piac legvonzóbb szegmensének számító gyakori utazók nagyobb eséllyel kapcsolják ki adatroaming szolgáltatásukat, mint azok, akik csak alkalmanként utazgatnak. A Bizottság szerint ennek az az oka, hogy a gyakori utazók tisztában vannak a barangolás tényleges költségeivel.

A Bizottság 2008-ban korlátozta először a barangolási díjakat. A fogyasztói árak azóta 80 százalékkal csökkentek, mind a hívások, mind pedig a szöveges üzenetek esetében. Az adatforgalom pedig 91 százalékkal olcsóbb, mint 6 évvel ezelőtt.

Brüsszel szerint a roaming díjak eltörlése 300 millió új fogyasztót jelentene a távközlési cégek számára.