Az uniós cégek egy körének a jövőben környezetvédelmi, társadalmi és munkavállalókat érintő, korrupcióellenes és esélyegyenlőséggel kapcsolatos információkat is közzé kell majd tenniük, a tagállamoknak várhatóan 2014 végéig lesz idejük módosítani a vonatkozó jogszabályokat – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Az Európai Bizottság becslése szerint az összesen körülbelül 42 000 uniós nagyvállalat közül csupán nagyjából 2500 tesz közzé úgynevezett “nem pénzügyi” információkat évente. Az Európai Unió a vállalkozások átláthatóságának növelése érdekében a vállalati fenntarthatósági jelentésekkel kiegészített éves jelentés általánossá tételére törekszik a kapcsolódó számviteli szabályok módosításával.

Molnár Gábor, a Deloitte Kft. partnere szerint a Bizottság hatásvizsgálata két fontos problémára mutatott rá az éves vállalati jelentések kapcsán. Számos nagyvállalat nem tesz közzé ilyen jellegű információkat, de még a témában proaktívan gondolkozó vállalatok esetében is előfordul, hogy a közzétett nem pénzügyi információk átláthatóságában hiányosságok vannak.

A hiányosságokat a Bizottság álláspontja szerint elsősorban piaci és szabályozási elégtelenségek okozzák. Annak ellenére, hogy a különböző fenntarthatósági, környezetvédelmi vagy társadalmi felelősségvállalási jelentések használata és elfogadottsága kezd elterjedni a piacon, az erre vonatkozó ösztönzők nem elég hatékonyak.

A szakértő hangsúlyozta: a nem pénzügyi információk iránt ugyan növekvő igény mutatkozik, a közzétételükkel kapcsolatos előnyök azonban többnyire hosszú távon jelentkeznek, miközben a rövid távú költségek sokkal nyilvánvalóbbak és könnyebben mérhetők. A vállalatok egy része – habár tisztában van a nem pénzügyi beszámolás előnyeivel – vélhetően emiatt a benyomás miatt nem tesz érdemi erőfeszítéseket ezen a téren.

A módosítás alapvetően azokat a vállalatokat érinti, melyek az adott pénzügyi évben legalább 500 fős átlagos munkavállalói létszámmal működnek, illetve mérlegfőösszegük a mérlegforduló napján meghaladja a 20 millió eurót vagy nettó árbevételük meghaladja a 40 millió eurót.

A javaslat szerint minden olyan vállalkozást érint a szabályozás, melyek ezeket a kritériumokat teljesítik, illetve minden olyan konszolidációba bevont leányvállalatot is, amelynek anyavállalata számára kötelező lesz konszolidált szinten is elkészíteni a fenntarthatósági jelentést.

A tagállami törvények megváltoztatásának határideje 2014 vége, a cégek határideje pedig az átállásra valószínűleg 2015 vége lesz a jelenlegi javaslat értelmében.