Egyre többen veszik igénybe a perben álló felek a bírósági közvetítői eljárást, és egyre több megállapodás születik, ami mindkét fél számára elfogadható módon rendezi a jogvitát. A 2013. évi adatokból kiderül, hogy a bírósági közvetítői eljárások terén az egyik legeredményesebb Székesfehérvári Törvényszéken a bírósági közvetítőhöz került ügyek több mint 70 százaléka fejeződött be pert kiváltó megállapodással.

Többször volt példa arra is, hogy két éve folyamatban lévő per fejeződött be a megállapodást bíró által jóváhagyott egyezséggel. Az Országos Bírósági Hivatal stratégiai célja, hogy 2014. december 31-ig minden, legalább 7 fő bírói létszámmal működő bíróságon legyen kijelölt bírósági közvetítő.

A hálózat kiépítésére és folyamatos bővítésére, működtetésére azért is szükség van, mert a 2014. március 15-től hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv Családjogi Könyve alapján a bíró a szülői felügyelet rendezése érdekében, a szülő-gyermek közti kapcsolattartás és a gyermek harmadik személynél való elhelyezése körében kötelezheti a feleket a közvetítői eljárásra, beleértve a határokon átnyúló jogvitákat is. A házassági bontóperekben pedig ajánlhatja a bíróság a közvetítői eljárást. Az alternatív vitarendezés, mint például a közvetítői eljárás nemcsak családjogi, hanem más polgári, gazdasági, munkaügyi perekben is eredményes lehet, ezért javasolható a per során bármikor, beleértve a jogorvoslati szakaszt is.

A jogintézménynek számos előnye van. Alkalmazásával jóval hamarabb kerülhet pont a vitás ügyek végére, az eljárás ezért sokkal költséghatékonyabb. Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy a kölcsönösen kialakított megállapodással a felek mindegyike elégedett, a lefektetett feltételeket, szabályokat magáénak érzi, ezért hatósági vagy bírói kötelezés nélkül is betartja.