A horvát kormánykoalíció pártjai megegyeztek az új főügyész személyéről: Mladen Bajicot tizenkét év után Dinko Cvitan, a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító ügyészség (USKOK) vezetője fogja váltani – írták a horvát újságok szerdán.

Április 26-án jár le a főügyész mandátuma, s Bajic főügyész-helyettesként folytatja a munkát – értesült a horvát sajtó. A lapok kész tényként kezelik, hogy az államügyészség (DORH) élére a kormány Dinko Cvitant jelöli. A jelenlegi és a majdani főügyészt kedden fogadta hivatalában a miniszterelnök. A találkozóról távozóban Mladen Bajic megjegyezte: “Ez az én sikerem is, hiszen utódomul a hozzám legközelebb álló munkatársamat választják meg”.

A lapok megjegyzik, hogy a kormány a folytonosságot választotta fő szempontként az főügyészség munkáját illetően, ami lehetővé teszi a gyors és hatékony váltást.

Kormányközeli források szerint ugyan felvetődött, hogy Bajic újabb – immár negyedik – mandátumot kap, mivel elégedettek a munkájával, de a váltás mellett szól, hogy már több mint egy évtizede tölti be a főügyészi tisztséget.

A Jutarnji list című lap Mladen Bajic nevéhez többek között olyan nagyobb ügyeket társít, mint a Mol-INA-ügy, amelyben Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt nem jogerősen tíz év börtönre ítélte a bíróság.

Dinko Cvitan döntött a Hernádi Zsolt elleni vizsgálatról, majd kérte gyanúsítotti meghallgatását is, mivel megalapozottnak tartja a gyanút, hogy a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója kenőpénz átadásában érintett. Később a zágrábi bíróság elfogatóparancsot is kiadott Hernádi Zsolt ellen, mert ő nem tett eleget az idézésnek, nem jelent meg a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség előtt.