Magyarországon első alkalommal jelent meg a választási szabályozás összefoglaló magyarázata, kommentárja. A kötetet Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke is méltatta a budapesti bemutatón.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke a kötetről szólva kiemelte: úgy látja, nagy szükség van a választójogi szabályok kommentárjára a választási igazgatás minden területén, az önkormányzatoknál, az egyéni választókerületekben, a választási irodákban és bizottságokban, valamint a bíróságokon. A kötetet hasznosan tudja forgatni mindenki, aki a választással foglalkozik – mondta.

Patyi András, az NVB elnöke arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint a választási igazgatási munka egyszerre nehéz és vonzó, hiszen rövid idő alatt kell meghozni és megszövegezni a határozatokat, állásfoglalásokat, úgy, hogy a bírósági felülvizsgálat során is megállják a helyüket. Méltatta, hogy a kötetben a gyakorlatra, a jogszabályok értelmezésére fektették a hangsúlyt a szerzők, ezzel nyújtva segítséget a jogalkalmazóknak.

Megjegyezte: a kötet szerzői nehéz időben fogtak a munkához, a törvények változása okán ugyanis nem állt rendelkezésükre bírói gyakorlat. Ezért át kellett szűrniük a korábbi jogszabályokra alapított eseti döntéseket, és így kellett figyelembe venniük azokat az új szabályok alkalmazásakor.

Kukorelli István volt alkotmánybíró, az NVB jogelődjének, az Országos Választási Bizottságnak egykori elnöke a kötetet méltatva kiemelte: a választójogi kommentár mindenekelőtt a jogalkalmazók széles, 100-150 ezres táborához szól.

Rendkívül fontos, hogy a jogalkalmazás jogállami módon történjen. Az alkotmányos demokrácia legitimációjának feltétele, hogy törvényes legyen a választás, ehhez nyújt segítséget a kötet – mondta. 

Cserny Ákos, a kötet szerkesztője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatási karának dékánja utalt arra, hogy a választási szervek döntő többségében nem jogvégzettek ülnek, a jogi szabályok értelmezése nem mindennapjaik része, a kötet pedig fogódzót nyújt nekik az elkövetkező választási eljárási időszakban. 

A szerzőkről szólva kiemelte: nehezítette a helyzetüket, hogy olyan szabályokat tárgyalnak a kötetben, amelyek többségét még nem próbálták ki a gyakorlatban. Mivel azonban olyan emberek írták a kommentárt, akik hosszabb ideje foglakoznak a választásokkal, garanciát jelent a jogalkalmazók, a kötet olvasói számára.

A kötet kommentár, ami nem engedi meg a szabályozás kritikáját, de még a dicséretét vagy a javaslatokat sem – hangsúlyozta.

A kötet bemutatóján részt vett Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és több alkotmánybíró, illetve jogászprofesszor is.