Amerika egyik legkonzervatívabb államában, Texasban egy szövetségi bíró szerdán érvénytelennek mondta ki az azonos neműek házasságára vonatkozó tilalmat.

Az Orlando García bíró által meghozott ítélet nem azonnal hatályos, annak végrehajtása a fellebbezés eredményétől függ majd. Vagyis a homoszexuális párok egyelőre továbbra sem kelhetnek egybe Texasban.

Greg Abbott, Texas republikánus főügyésze bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen, arra hivatkozva, hogy egy legfelsőbb bírósági verdikt szerint a szövetségi tagállamoknak jogban áll meghatározni azt, hogy mit tekintenek házasságnak.

Texas alkotmánya szerint házasság csakis egy férfi és egy nő között jöhet létre.

Orlando García indoklása szerint a tilalmat semmiféle legitim kormányzati cél sem indokolhatja racionálisan. A bíró hangsúlyozta, hogy a bíróságnak az alkotmány által előírt fő feladata a törvény előtti egyenlőség szavatolása.

García egy legfelsőbb bírósági precedensre hivatkozott, amely megtiltotta az államok számára, hogy olyan törvényeket fogadjanak el, amelyeket a homoszexuálisok elleni ellenséges érzületek diktáltak, és amely egyúttal kizárja annak lehetőségét is, hogy a szövetségi kormányzat különbözőképpen kezelje az államok által engedélyezett különnemű és azonos nemű házasságokat.

Az ügy a New Orlean-i szövetségi fellebbviteli bíróság elé kerül majd, együtt a Utah, Oklahoma, Kentucky és Virginia államban az elmúlt hetekben meghozott szövetségi bírói ítéletekkel.

Megvétózta a melegek kiszolgálásának megtagadását engedélyező törvényt az arizonai kormányzó

Megvétózta helyi idő szerint szerdán Arizona kormányzója azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében az államban működő cégek vallási okokra hivatkozva megtagadhatták volna a meleg és leszbikus ügyfelek kiszolgálását.

Jay Brewer republikánus kormányzó leszögezte, hogy a republikánus többségű helyi törvényhozás által a múlt héten jóváhagyott törvénytervezet több gondot okozott volna, mint amennyit megold, és hogy annak nem szándékosan okozott negatív következményei lehetnek.

Indoklása szerint, a jogszabály semmilyen olyan aggodalmat nem orvosol, amely Arizonában jelenleg vagy múltban felmerült a vallásszabadsággal kapcsolatban.

A kormányzó a 1062-es számú törvénytervezet megvétózására szólította fel egy sor tekintélyes republikánus politikus, köztük a szövetségi szenátus mindkét arizonai tagja, John McCain és Jeff Flake, valamint Mitt Romney volt elnökjelölt is.

A nagyobb cégek közül az Apple, az American Airlines, az AT&T és az Intel is elutasítóan foglalt állást a törvénytervezettel szemben, és aggodalmának adott hangot az Arizonai Super Bowl Vendéglátó Bizottság is.