Hatalmas méretű a pénzmosás az Ázsia pénzügyi központjának számító Hongkongban, miközben az adatok szerint Kínában meglepően alacsony fokú ez az illegális tevékenység – derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) egy friss jelentéséből.

A nemzetközi pénzügyi tanácsadó és szolgáltató cég adatait a South China Morning Post hongkongi lap idézte. A jelentés szerint a Kína különleges igazgatású területén bejegyzett cégek mintegy 40 százaléka tapasztalt valamilyen szintű pénzmosást az elmúlt két év során. Ez az arány a nemzetközi és a régiós 11-11 százalékhoz képest kiemelkedően magas.

A kínai Cajcsing magazin által már korábban is az ázsiai térség pénzmosó-központjának titulált Hongkong mellett a kaszinóiról ismert Makaón hasonlóan magas az illegális tevékenység aránya, míg a szintén pénzügyi központnak számító Szingapúrban 5, a szárazföldi Kína területén pedig mindössze 4 százalékos ez az arány a felmérés szerint.

Az adatokat ugyanakkor némileg torzítja, hogy számos szárazföldi kínai cég Hongkongban van bejegyezve a szabadabb pénzügypolitikák és kedvezőbb vállalati adottságok miatt. A különleges igazgatású területen emellett koncentráltan vannak jelen a pénzügyi vállalatok és a bankok, amelyek körében a pénzmosás a más szektorbeli cégekhez képest jóval jellemzőbb. Korábbi becslések szerint a pénzmosás nagysága több tízmilliárd dollárt tehet ki évente, és a régiós szereplőkön túl számos nemzetközi ügyfelet is érintenek.

Hongkongban 2012-ben szigorítottak a pénzmosást büntető szabályozásokon, ezek értelmében már bankok és más pénzügyi intézmények is felelősségre vonhatók. A hongkongi monetáris hatóság február végén jelentette be, hogy tovább szigorítja a pénzmosásra vonatkozó rendelkezéseket, Hongkong versenyképességének és jó hírnevének erősítése érdekében.