Míg két évvel ezelőtt a Szlovákiában működő vállalatok egyötöde vált a gazdasági bűnözés áldozatává, arányuk tavaly már meghaladta az egyharmadot; még mindig leggyakoribb a sikkasztás, bár arányuk csökkent, a korrupciós esetek aránya azonban nőtt – derült ki a PwC piackutató és tanácsadó ügynökség felméréséből, melynek részleteit pozsonyi sajtótájékoztatóján hozta nyilvánosságra a szervezet.

A PwC aktuális, 76 szlovákiai vállalat bevonásával végzett felmérése szerint 2013-ban a vállalatok 34 százaléka vált a gazdasági bűnözés valamelyik formájának áldozatává. Ez több mint 60 százalékos növekedést jelent a 2011-eshez képest, amikor erről a megkérdezettek 21 százaléka számolt be.

A gazdasági bűnözés egyes megnyilvánulási formái közül a PwC szerint Szlovákiában évek óta a sikkasztás a leggyakoribb, tavaly az összes ismert gazdasági bűntény 54 százalékát tette ki, de csökkenő trendet mutatott. Két évvel ezelőtt ugyanis még az összes gazdasági bűntény 94 százaléka volt sikkasztásos eset.

Szlovákiában az internetes gazdasági bűncselekmények, a jelzáloghitel csalás és az illegális tevékenységből származó bevételek legalizálása a viszonylag kevésbé gyakori gazdasági bűncselekmények közé tartoztak az elmúlt évben. A második leggyakoribb gazdasági bűntett ugyanakkor 2013-ban a beszerzési folyamat során elkövetett csalás és a korrupció volt. Tavaly a gazdasági bűncselekmények 31 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, a szegmensben elkövetett bűncselekmények aránya növekedett a két évvel korábbihoz képest, amikor a korrupciós tevékenységhez kötődő bűncselekmények aránya az összes gazdasági jellegű bűncselekmény 17 százalékát tette ki.

A korrupciós viselkedés gyakoriságát mutatja, hogy a felmérésben résztvevő vállalkozók egyötöde állította azt, hogy az elmúlt két évben tevékenységével összefüggésben kenőpénzt kértek tőle, 41 százalékuk pedig azt állította: a korrupció jelenléte miatt üzleti lehetőségtől esett el.

A szlovákiai vállalatokat megkárosító gazdasági bűncselekmények nagyobb hányadát, 58 százalékát “külsősök” azaz nem az adott vállalathoz tartozó személyek követték el, az esetek több mint felében a vállalatok ügyfeleiről volt szó. Ugyanakkor a vállalattal szemben saját alkalmazottja által elkövetett gazdasági bűncselekmények legjellegzetesebb végrehajtója olyan harminc és negyven év közötti korú alkalmazott volt, aki közép vagy felső vezetői állást tölt be és 6-10 éve dolgozik a cégnél.