Kína sohasem fogja elfogadni a Fülöp-szigetek által egyoldalúan kezdeményezett nemzetközi döntőbíróság illetékességét a dél-kínai-tengeri területi vitákban, és sohasem fog az eljárásban részt venni – ezt a kínai vezető pártlap, a Zsenmin Zsipao fogalmazta meg keddi kommentárjában.

A lap Manila lépését, vagyis hogy vitája rendezése céljából az ENSZ tengerjogi egyezménye (UNCLOS) alá tartozó választott bírósághoz fordul, a nemzetközi joggal, a nemzetközi kapcsolatok alapvető szabályaival ellentétesnek és erkölcstelennek tartja, egyben a történelmi igazság megkérdőjelezéseként értékeli.

A Fülöp-szigetek már 2013 januárjában jelezte Peking számára, hogy ilyen lépésre készül, és napokkal ezelőtt ezt hivatalosan meg is tette. Mivel azonban a bíróság jogi fennhatóságát Peking nem fogadta el, annak döntése nem lesz kötelező érvényű.

A kínai kormány több alkalommal megerősítette, hogy a területi szuverenitást érintő kérdésekben az UNCLOS-t nem tartja illetékesnek – állítja a kommentár, s emlékeztet arra, hogy Kína 2006-ban kinyilvánította: a tengeri határok és a történelmi jogok nem tartozhatnak az UNCLOS vitarendezési rendszerébe.

A cikk kiemeli, hogy az 1970-es években a Fülöp-szigetek katonákat küldött a térségbeli szigetek közül többre, s elfoglalták azokat. Hozzáteszi, hogy ezzel “megsértették az ENSZ alapokmányát és a nemzetközi normákat”. Peking következetesen azt képviseli, hogy a vitákat konzultációk és tárgyalások révén, az érintett felek közvetlenül rendezzék.

A Zsenmin Zsipao szerint Manila célja az, hogy a területek megszállását döntőbíráskodás révén legalizálja. A kínai kormány azonban határozott a tekintetben, hogy megvédje szuverenitását, és a nemzetközi joggal összhangban visszautasítja a döntőbíráskodásban való részvételt.

Az UNCLOS – amelyet mindkét ország ratifikált – úgy rendelkezik, hogy a tengerparttal rendelkező országok a 200 tengeri mérföldön belüli területet kizárólagos gazdasági övezetükké nyilváníthatják. Peking azonban úgy véli, erre hivatkozva nem lehet megsérteni egy másik ország szuverenitását, vagyis az egyezmény nem ad jogalapot más ország területének elfoglalásra.

Kína a sajátjának tekinti a Dél-kínai-tenger szinte egészét. A térség a világkereskedelem szempontjából létfontosságú tengeri útvonalak csomópontja, s jelentős, még kiaknázatlan kőolaj- és földgázlelőhelyeket és halászati lehetőségeket rejt.

A kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn úgy fogalmazott, hogy a Fülöp-szigeteknek vállalnia kell a felelősséget tetteiért, a nemzetközi döntőbíróság bevonását “politikai provokációnak” nevezte.

Washingtonban az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője, Marie Harf támogatásáról biztosította Manilát abban, hogy a vita rendezéséhez a nemzetközi szervezethez fordult. Hung Lej külügyi szóvivő emlékeztette az Egyesült Államokat, hogy a vitában nem érintett, s arra sürgette, hogy ígéretéhez híven inkább a térségi békéért tegyen többet, semmint annak ellenében.