Az ausztrál legfelsőbb bíróság határozata értelmében egy személy hivatalosan is lehet semleges nemű. A döntéssel pont került egy hosszas jogi csatározás végére, amelyet egy szexuális egyenlőségért harcoló aktivista kezdeményezett.

“A legfelsőbb bíróság elismeri, hogy egy személy lehet se nem férfi, se nem nő, és ezért engedélyezi a ‘nem meghatározott’ nemi kategória hivatalos használatát” – ismertette a bíróság egyhangú döntését a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Az ügy a magát semleges neműként meghatározó, Norrie néven ismert személyre összpontosult, aki évekkel ezelőtt szállt harcba a harmadik nemi kategória elfogadtatásáért. A csupán egyetlen nevet használó Norrie eredetileg férfinak született, de 1989-ben nemváltoztató műtéteken esett át. Később nőként sem érezte magát boldognak, így nem nélkül kívánt tovább élni.

Norrie 2010 februárjában került a világsajtó figyelmébe, amikor az új-dél-walesi anyakönyvi hivatal elfogadta, hogy az aktivista nemét “nem meghatározottként” vegyék nyilvántartásba. Nem sokkal később azonban a hivatal visszavonta korábbi döntését, arra hivatkozva, hogy az irat érvénytelen, azt tévedésből adták ki.

Az intézkedés nyomán egy sor bírósági fellebbezésre került sor, amelyek eredményeként az új-dél-walesi fellebbviteli bíróság tavaly elismerte Norrie-t semleges neműként. Az ausztrál legfelsőbb bíróság ezt a döntést erősítette meg szerdán.

Norrie tavaly azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy az emberek többségének nincs problémája a “nem meghatározott” nemi kategória elfogadásával. Az interszexuálisokat segítő Organisation Intersex International Australia szervezet üdvözölte az ausztrál legfelsőbb bíróság döntését.