A német törvényhozás alsóházában (Bundestag) csütörtökön nagy többséggel megszavazták az ellenzék jogainak bővítéséről szóló javaslatot, amelynek az a célja, hogy az ellenzék jobban helyt állhasson a csaknem 80 százalékos kormánypárti többséggel szemben.

Az új szabályok szerint a 631 tagú testületben már 120 képviselő támogatása elég egyebek mellett vizsgálóbizottság felállításához és rendkívüli ülés összehívásához. Eddig a Bundestag 25 százalékának – 158 képviselő – támogatása volt szükséges ehhez.

Az ellenzéki frakciók a vizsgálóbizottságokba a tagok negyedét delegálhatják, holott a képviselői helyek csupán 20,2 százalékával rendelkeznek. Bővítik a a vitákban az ellenzéki frakciókat megillető felszólalási időkeretet is, és a Bundestag a korábbi egynegyed helyett ugyancsak 120 képviselő közös kezdeményezésére számoltathatja be a kormányt az uniós ügyekben végzett tevékenységéről.

Az erős ellenzék nélkül nincs élő, eleven demokrácia, emelte ki a vitában a kormánypárti frakciók – a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata SPD képviselőcsoportjának – előterjesztését indokolva a CDU-s Michael Grosse-Brömer.

A házszabály módosítását a kormányoldal mellett az ellenzéki Zöldek is megszavazták. A Baloldal képviselői tartózkodtak, mert a párt szerint még tovább kellett volna bővíteni az ellenzék jogosítványait.

A legtöbb vita az utólagos normakontroll körül volt. Ebben az ügyben egyelőre nincs változás, továbbra is a képviselők legkevesebb egynegyedének támogatása szükséges ahhoz, hogy az alkotmánybíróság elé utaljanak egy már elfogadott jogszabályt.

Az új rendelkezések a törvényhozási ciklus végéig maradnak érvényben. Az eredeti tervekben az állt, hogy az ideiglenes szabályokat kétharmados többséggel lehet módosítani, ezt azonban végül elvetették, az ellenzék bővített jogai így várhatóan a ciklus végéig érinthetetlenek maradnak.

A Bundestagban a CDU/CSU-nak és az SPD-nek együtt 504 képviselője, a Baloldalnak és a Zöldeknek 127 képviselőjük van. Az ellenzéki jogok szélesítése tavaly ősszel került napirendre, amikor a választások után megalakult az új Bundestag és a konzervatívok nagykoalícióra léptek a szociáldemokratákkal.