Vádat emelt az ügyészség egy szentesi ügyvéd ellen, aki a szükséges engedély nélkül kölcsönzött pénzt magánszemélyeknek, esetenként akár havi 10 százalékos kamatot is kérve – tájékoztatta Csongrád Megyei Ügyészség szóvivője.

Szanka Ferenc közölte: a vád szerint az ügyvéd 2008 és 2010 között öt embernek – egyeseknek többször is – adott kölcsön 300 ezer és 2 millió forint közötti összeget, előfordult, hogy havi 10 százalékos kamatot kikötve. A vádlott bizonyos esetekben az adósoktól közjegyző előtt tett tartozáselismerő nyilatkozatot is kért, ezekben hitelként már a kamatokkal növelt összeg szerepelt. Amennyiben az érintettek nem tudtak fizetni, előfordult, hogy a tartozáselismerő nyilatkozat birtokában végrehajtási eljárást indított, valamint polgári pert kezdeményezett. Egyes érintetteknek a vádlott úgy adott kölcsönt, hogy megkereste ismerősét, és a közvetítésével nyújtotta a kölcsönt – közölte az ügyész.

A vádlott az üzletszerű kölcsönnyújtáshoz, illetve a hitelközvetítéshez nem rendelkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével – tudatta a szóvivő.

Az ügyészség a vádlottat jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint kérte, hogy tiltsák el foglalkozásának gyakorlásától.