Az Egyesült Államok öt életben lévő elnöke közül négy részt vesz a texasi Austinban kedden megkezdődött, háromnapos emberi jogi csúcstalálkozón.

A fórum apropója, hogy Lyndon B. Johnson elnök ötven évvel ezelőtt írta alá az amerikai polgárjogi törvényt, amely megtiltotta a “faji” és etnikai alapú, valamint a nők elleni diszkriminációt.

A Lyndon B. Johnson Elnöki Könyvtárban megtartott tanácskozáson kedden felszólalt Jimmy Carter exelnök, aki egyebek között arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban továbbra is magasabb a munkanélküliségi ráta a feketék, mint a fehérek között, és hogy a férfiak ma is többet keresnek a nőknél.

A tanácskozás résztvevői, pártállástól függetlenül, egyetértettek abban, hogy szükség van az amerikai bevándorlási rendszer reformjára, és több szónok a 60-as évek szegregáció elleni győzelmeihez hasonlította a melegházasságokat tiltó törvények napjainkban napirenden lévő eltörlését.

Barack Obama, a jelenlegi elnök, aki szerdán a texasi Fort Hoodban részt vesz a múlt csütörtöki ámokfutás áldozatainak gyászszertartásán, csütörtökön szólal fel az eseményen, amelyet az ifjabb George Bush beszéde fog lezárni. Bill Clinton pedig szerdán mond beszédet.

Az élő elnökök közül egyedül a 89 esztendős idősebb George Bush nem vesz részt az emberi jogi csúcson.