Az együttműködésnek és a tudásmegosztásnak fontos szerepe van a GMO-kra vonatkozó nemzetközi egyezmények végrehajtásában – hangsúlyozta Tóth Katalin, Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, amikor köszöntötte a témával foglalkozó nemzetközi tanácskozás résztvevőit a magyar fővárosban.

A VM tájékoztatása szerint három napon keresztül a tárca a házigazdája a GMO-k (genetically modified organism – genetikailag módosított szervezetek) országhatárokon történő szállítását szabályozó Cartagena Jegyzőkönyv kapacitás-bővítési kérdéseivel foglalkozó munkacsoport 10. ülésének. A tanácskozásra a világ 13 országából érkeztek szakértők.

Megnyitójában a helyettes államtitkár kiemelte: a tapasztalatcsere nélkülözhetetlen segítség ahhoz, hogy az országok felülkerekedjenek a nehézségeken és további motivációt kapjanak a Cartagena Jegyzőkönyv által kirótt feladatok teljesítéséhez. Tóth Katalin reményét fejezte ki, hogy a tanácskozás során az új lehetőségek és módszerek áttekintésével a szakértők előre lépnek a biológiai biztonságról szóló Cartagena Jegyzőkönyv végrehajtásához vezető úton.

A résztvevők a megbeszélésen megosztják a GMO-kérdéskör szabályozásának nemzeti biodiverzitás stratégiába történő integrálásával, valamint a szóban forgó jegyzőkönyv végrehajtásához szükséges pénzügyi források megteremtésével kapcsolatos tapasztalataikat.

Magyarország a múlt év végén dolgozta ki az új nemzeti biodiverzitás stratégiáját, amelyet a kormány az idén februárban fogadott el. Ebben jelentős szerepet kapott a GMO-k szabályozása is.

Így Magyarország – a legtöbb országot megelőzve – már teljesítette nemzetközi kötelezettségét és az ezzel kapcsolatos tapasztalataival segíti a szakértői csoport munkáját. Magyarország számára kiemelten fontos a GMO-k szállításának és felhasználásnak szigorú szabályozása és ellenőrzése, valamint az alaptörvényben is megfogalmazottaknak megfelelően, a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése. Ezért is kapott az ország felkérést a konferencia megrendezésére. A témáról rendezett főrum szerdán fejeződik be Budapesten – közölte a VM.