Az Országos Bírósági Hivatal „Gyermekbarát igazságszolgáltatás” című programjának keretében gyermekbarát meghallgató szobákat adott át a Pesti Központi Kerületi Bíróságon dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke.

A „Gyermekközpontú igazságszolgáltatás” a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését biztosítja. Ennek része az úgynevezett gyermekmeghallgató szobák kialakítása, ahol a 14 év alatti kiskorúak meghallgatása speciális, az ő igényeik szerint kialakított környezetben zajlik.

Az Országos Bírósági Hivatal célul tűzte ki, hogy 2014. december 31-éig minden hét főnél nagyobb létszámú bírósági épületben – a gyermekek számára a kíméletes meghallgatást elősegítő – gyermekmeghallgató szobákat alakítson ki.

A tervnek megfelelően 2014 áprilisára – egy, az OBH által meghirdetett belső pályázatnak köszönhetően – országban már 44 bíróságon alakítottak ki a célnak megfelelő helyiséget, köztük 20 törvényszékből 15 rendelkezik saját gyermekmeghallgató szobával. Három szoba kialakítása jelenleg is folyamatban van, legutóbb Szegeden, Miskolcon és Szekszárdon adtak át gyermekmeghallgató-szobákat, elkészült továbbá a Székesfehérvári Törvényszéken is, ezt hamarosan szintén átadják. További három törvényszéken pedig együttműködési megállapodás keretei között a bíróságok a rendőrségi meghallgató szobákat használhatják.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon és Budai Központi Kerületi Bíróságon kialakított szobákra nagy szükség van, korábban ugyanis sok esetben olyan tárgyalóterem előtt várakoztak az amúgy is ijedt, megszeppent gyermekek, amelyek nem voltak elkülönítve a büntető tárgyalótermektől. Nem egyszer vezetőszáron hozták a terheltet, máskor pedig kommandósok lepték el azt a folyosószakaszt, ahol a gyermek a kísérőivel várakozott. Nemcsak a kiskorúak, de a felnőttek is megijedtek ebben a környezetben. Az Országos Bírósági Hivatal és a Fővárosi Törvényszék pont ezt a félelmet, és a nem megfelelő körülményeket kívánja megszüntetni, a nyugodt, barátságos környezet kialakításával.

A gyermekkorúak meghallgatására szolgáló két szobát a Markó utcai főépület IV. emeletén, az ügyfelektől elzárt folyosószakaszon alakították ki, amelyek a Szalay utca felöli bejáraton keresztül is megközelíthetők. A gyerekeknek és a kísérőiknek így nem kell találkozniuk a bíróságra érkező ügyfelekkel, vádlottakkal.

A szobák átalakítási munkálatai 2014 januárjában kezdődtek, és a közelmúltban fejeződtek be. Az egyik szoba a 10 év alatti, míg a másik a 10 év feletti gyermekek ízlésvilága szerint van berendezve, figyelembe véve az igazságügyi pszichológus szakértő, valamint az OBH iránymutatásait.

A gyermekbarát meghallgató szobákat büntető és polgári eljárásokban egyaránt igénybe veszik. Az elmúlt három évben a PKKB nyomozási bírái 32 esetben hallgattak meg kiskorú tanút. A polgári perekben a gyermekkorút tanúként, illetve az ügy eldöntésében érdekelt személyként hallgathatják meg. Törvényi előírás, hogy a kiskorút úgy kell meghallgatni, hogy értse is, mi történik vele. Az OBH munkacsoport a különböző életkorokra ki is dolgozta az idézések mellékleteként szereplő felhívásokat, amelyekben az életkori sajátosságokat figyelembe véve tájékoztatja a bíróság a gyerekeket. Ezeket a dokumentumokat az idézéssel együtt küldik ki a kiskorúaknak. A 14 év alatti kiskorú gyermek a törvényes képviselője útján kapja meg az idéző végzést.

Gyermekmeghallgató helyiséget adtak át a Szegedi Törvényszéken

Az áldozatként, tanúként kikérdezett gyermekeknek a bírósági eljárások okozta stresszt csökkenti az a meghallgató helyiség, melyet hétfőn adtak át a Szegedi Törvényszéken.

Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnöke elmondta, az Országos Bírósági Hivatal gyermekközpontú igazságszolgáltatás programjának keretében minden nagyobb járásbíróságon ki kell alakítani olyan helyiséget, amely barátságos környezetével lehetővé teszi, hogy a bűncselekmények áldozatává vált vagy azt szemtanúként követő gyermekek számára minél kisebb lelki terhet jelentsen a történtek felidézése.

A Szegedi Törvényszéken pályázati forrásból alakították ki gyermekmeghallgató szobát, ahol a rideg hivatali helyiségek helyet játékok között tudják kikérdezni a gyermekeket – közölte az elnök.

Hozzátette: a szobát előreláthatólag nem csak büntetőügyek során használják majd, polgári ügyekben eljáró bírák gyermekelhelyezési vagy elmérgesedett bontóperek esetén is itt kérdezhetik ki a fiatalokat.
Tárkány-Szűcs Babett közölte, az első negyedévben a törvényszéken az ügyészség 21 esetben kezdeményezte gyermek tanúkénti meghallgatását, tizenhárom esetben már meg is hallgatták őket a nyomozási csoport bírái.

Urbán Zoltán, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója emlékeztetett rá, 2005-ben az országban elsőként a szegedi rendőrkapitányságon alakítottak ki gyermekmeghallgató helyiséget.

Az elmúlt, csaknem egy évtized tapasztalatai azt mutatják, a gyermekkorú tanúk a barátságos környezetben, játékok, foglalkoztató füzetek között jóval oldottabban tudják előadni a velük történteket, nem okoz számukra akkora traumát az eljárás, mintha hatósági helyiségben kérdeznék ki őket – közölte az alezredes.

Gyermekmeghallgató szobák a Fejér megyei bíróságokon

Ugyan már korábban elkészültek, de hivatalosan csak a napokban mutatták be a Székesfehérvári Törvényszéken és a Dunaújvárosi Járásbíróságon pályázati pénzből kialakított gyermekmeghallgató szobákat.

A Békés megyei gyermekmeghallgató szobákról

A Békés megyében található bírósági épületek közül a Gyulai Törvényszék épületében került sor speciális gyermekmeghallgató szoba kialakítására, amely gyermekeknek való bútorokkal, játékokkal, valamint a meghallgatások hatékony lefolytatásához szükséges tárgyi feltételekkel, így például kamerákkal felszerelt. A gyermekmeghallgató szoba egyben játszószobaként is funkcionál.

A játszószobák, játszósarkok létrehozása már 2010-ben megkezdődött a bírósági épületekben. Ennek során – az egyes épületek adottságaitól függően – a gyermekek részére valamennyi épületben játszószobát, illetve játszósarkot létesítettek, mely külön helyiségben, az ügyfélvárakozókban vagy az ügyfelek számára nyitva álló épületrészen történt meg. A Békéscsabai Járásbíróságon, valamint a Battonyai Járásbíróságon külön helyiségben található a játszószoba (amelyekben a gyermekkorú tanúk meghallgatása is történik), míg például a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és a Gyulai Törvényszék Cégbíróságának épületében, a Békési Járásbíróságon, a Szarvasi Járásbíróságon az ügyféltérben alakítottak ki játszósarkokat. A játszószobákat és játszósarkokat – hasonlóan a gyermekmeghallgató szobához – színvonalas játékokkal, gyermekbútorokkal szerelték fel.