Több ezer kínai cég nem tartja be a kormány környezetvédelmi előírásait, és károsítja a környezetet – állítja a környezetvédelmi minisztérium.

A tárca az elmúlt hónapokban átfogó, országszerte mintegy 25 ezer ipari céget vizsgáló kampányt indított az előírások betartásának ellenőrzésére. Ennek során a hatóságok azt találták, hogy a vizsgált cégek 8 százaléka, csaknem kétezer cég vétett a szabályok ellen, és a megengedettnél nagyobb mértékben szennyezi a környezetet.

A vállalatok amellett, hogy nem rendelkeznek a káros kibocsátást szabályozó berendezésekkel, nagyon gyakran a büntetés elkerülése érdekében hamis adatokat közölnek tevékenységük környezeti hatásáról – állapították meg az ellenőrök. A jövőben ezért a felülvizsgálat szigorítása várható, amelyre a tárca 2015-ig 6,5 milliárd dollárt kíván költeni.

A kínai kormány 2017 végéig mintegy 300 milliárd dollárt fordít a levegőszennyezés kezelésére, amely mára az egyik legsürgetőbb megoldandó problémává nőtte ki magát a világ második legnagyobb gazdaságában. A múlt hét elején a kínai parlament éves ülésszakán Li Ko-csiang kínai miniszterelnök hivatalosan is “háborút” hirdetett a légszennyezés ellen, amely szavai szerint “a természet figyelmeztetése a rossz hatékonyságú és vak fejlesztési törekvések miatt”.

A kampány részeként az előírások ellen sorozatban vétő vállalatokat átmenetileg vagy végleg bezárásra kötelezhetik – figyelmeztetett a miniszterelnök.