Az Európai Bizottság kedden közzétett jelentésében azokra a jogi problémákra hívja fel a figyelmet, amelyekkel Európa-szerte szembesülnek az eltérő állampolgárságú házastársak a házasságukkal vagy gyermekük felügyeletével kapcsolatos, határokon átnyúló vitákban. A bizottság a polgárok véleményére is számít a helyzet rendezésében.

A bizottság magyarországi képviseletének közleményében kiemelték: a polgárok nagyobb mobilitása miatt egyre nő azoknak a családoknak a száma, amelyek tagjai eltérő állampolgárságúak, vagy különböző uniós országokban – némelyikük esetében nem az állampolgárságuk szerinti uniós országban – élnek. Ahhoz, hogy a családok különválása esetén a gyermekeknek olyan jogi környezetet garantáljanak, amelyben akkor is tarthatják a kapcsolatot mindkét szülőjükkel, ha másik tagállamban élnek, határokon átnyúló igazságügyi együttműködésre van szükség – mutattak rá.

A most közzétett jelentésben megállapították, még sokat kell tenni azért, hogy az eltérő állampolgárságú családtagok eligazodjanak a jogi kérdésekben. Mivel nincs egyértelmű szabály arra, hogy a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban melyik uniós tagállam járhasson el, ez jogbizonytalansághoz vezet – magyarázták.

Kitértek arra is, hogy nincs még teljes körűen biztosítva az ilyen eljárásokban hozott bírósági határozatok elismerése: bizonyos típusú határozatokat csak hosszadalmas és költséges eljárások után ismernek el másik uniós tagállamban. Gyakran nehézkes a más tagállamban hozott határozatok érvényesítése, mert például eltérőek a gyermek meghallgatására vonatkozó tagállami eljárási normák – tették hozzá.

A bizottság szerint javítani kell a tagállamok központi hatóságainak együttműködését, különösen azokban az esetekben, amikor gyermekeket az egyik szülő jogellenesen visz el, és a helyzet megoldásához elengedhetetlen, hogy a hatóságok átadják egymásnak az információt.

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy széles körű nyilvános konzultációt hirdet a lehetséges megoldásokról, valamint figyelemfelkeltő kampányt indít arról, milyen segítség vehető igénybe és milyen szabályokra kell ügyelni abban az esetben, ha az eltérő állampolgárságú családtagok a különválás mellett döntenek.

A konzultáció iránt érdeklődők a Bizottság honlapján találhatnak információt arról, miként juttathatják el véleményüket az uniós testülethez. A konzultáció július 18-ig tart.