Megszavazta a pristinai parlament azt a javaslatot, amely szerint Koszovó egy háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróságot állít majd fel – számolt be róla szerdán a koszovói média.

A bíróság a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által a kilencvenes évek végén elkövetett bűntettekkel foglalkozna. Azokat az ügyeket vizsgálják majd, amelyeket az Európai Unió főügyésze, Clint Williamson tár fel Dick Marty, az Európa Tanács koszovói megfigyelőjének jelentése alapján.

A koszovói parlament csak nyomás hatására fogadta el a javaslatot, miután a nemzetközi közösség választás elé állította Pristinát: vagy megalakítják a bíróságot önállóan, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt a megalakításáról.

Hashim Thaci kormányfő – az UCK egykori politikai vezetője – szerint a bíróság megalakítására vonatkozó kérés „igazságtalanság, és a legnagyobb sértés Koszovóval szemben”. Szerinte az UCK igazságos harcot folytatott, és a nemzetközi normák betartása mellett működött. Hozzátette: az igazságtalanság ellenére a koszovói szerveknek meg kell tenniük ezt a lépést.

„Ma nincs két lehetőségünk, csak egy, ez pedig az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval való együttműködés folytatása, ami egyben azt is jelenti, hogy fel kell állítanunk ezt a bíróságot” – fogalmazott.

A koszovói törvényhozás emellett 2016. június 15-ig meghosszabbította az Európai Unió rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) mandátumát is.