Törvénysértéseket állapított meg a Gyermekrák Alapítvány kuratóriumánál a Fővárosi Főügyészség, és egyebek mellett felhívta arra is a figyelmet, hogy az alapítvány gépjárművét ne használják magáncélra – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész csütörtökön.

A Fővárosi Főügyészség az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.) 11. § (1) bekezdése és 47. §-a alapján a Gyermekrák Alapítvány 2013. január 1-jét követő működésének törvényességi ellenőrzését befejezte. 

A törvényességi ellenőrzés keretében az ügyészség – a törvényben előírtak alapján – azt vizsgálta, hogy az alapítvány működése, határozatai, a kuratórium döntései megfelelnek-e a jogszabályoknak, illetve belső szabályzatoknak.

Az ügyészségi vizsgálat eredményeként megállapított, kuratórium működését érintő törvénysértések miatt a főügyészség két intézkedést tett:

A Fővárosi Főügyészség az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény (Ütv.) 26. § (3) bekezdése alapján felhívást intézett a Kuratóriumhoz, amelyben egyebek mellett indítványozta, hogy az alapítvány vagyonfelhasználására minden esetben kuratóriumi határozatok alapján kerüljön sor.

Az ügyészi felhívás mindenekelőtt azért volt indokolt, mert az ügyészségi vizsgálat megállapította, hogy az alapítványhoz érkezett támogatások, valamint az alapítvány vagyonának felhasználása kuratóriumi határozatok nélkül – csupán a testület utólagos jóváhagyásával -, a kuratórium elnökének saját döntése alapján történik, és ennek következtében az alapítvány vagyonfelhasználására vonatkozó eljárási szabályokat megsértették.

Amennyiben az ügyészi felhívásban foglalt indítvánnyal a Kuratórium nem ért egyet, úgy a törvényben meghatározottak szerint az ügyész pert indíthat a törvényes működés helyreállítása iránt.

Az ügyészi felhívás mellett a főügyészség az Ütv. 26. § (7) bekezdése alapján – a Kuratórium működésében észlelt kisebb súlyú jogszabálysértések miatt – jelzést nyújtott be. E körben az ügyészség a Kuratóriumot elsősorban a beszámolási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi határidők pontos betartására, valamint az alapítványi célok megvalósítását közvetlenül szolgáló határozatok hozatalára és tevékenység végzésére hívta fel (így egyebek mellett kiemelte azt is, hogy az alapítvány gépjárművét magáncélra ne használják).

Az ügyészség közérdekvédelmi tevékenysége keretében végzett fenti vizsgálata független az Alapítvány működésével összefüggésben tett feljelentés alapján indult büntetőeljárástól.

Az Index tavaly decemberben írt arról, hogy Balogh István, az alapítvány vezetője az adományokból vásárolt betegszállítót saját céljaira is használja. Balogh István akkor közölte: jogi lépéseket fontolgat a “méltatlan médiatámadások” miatt.

Az alapítvány ügyében Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő december 20-án hanyag kezelés és csalás gyanúja miatt tett feljelentést.

A Magyar Nemzet január 17-én számolt be arról, hogy hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya a Gyermekrák Alapítvány ügyében.