Súlyosabb büntetésre számíthatnak a környezetszennyezők a kínai környezetvédelmi törvény ezekben a napokban tárgyalt módosításának elfogadása után – jelentette a kínai média.

A módosítások hatékony szabályozó eszközt adnak a kormány kezébe a befolyásos ipari lobbikkal szemben is, ugyanis a helyi környezetvédelmi hivatal a jövőben bezárathat és elkobozhat környezetszennyező berendezéseket. Lehetővé válik, hogy a vétkes vállalat vezetőjét legfeljebb 15 napra elzárják, ha nem nyújtja be a környezeti hatásvizsgálatok eredményét, cége meghamisítja adatait, tiltott anyagokat használ vagy állít elő, vagy az esetleges utasításokkal szemben nem függeszti fel a termelését.

A törvény egyben jogi védelmet nyújt azok számára, akik a környezetkárosító tevékenységre felhívják a figyelmet. A környezetszennyező, törvényszegő cégeket pedig a nevükön fogják nevezni.

A törvény első módosítása 25 év után a jelek szerint jogi hátteret és támogatást nyújt a környezetszennyezés ellen a központi kormány által meghirdetett háborúhoz. A szakemberek szerint egyben látványos jele lesz annak is, hogy az elmúlt évtizedek mindenáron hajszolt gazdasági növekedése után – nem kis részben társadalmi nyomásra – előtérbe került a víz, a levegő és a föld védelme.

Az Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága előtt azonban a napokban elhangzott, hogy a gazdasági modellváltás meghirdetett célja ellenére a növekedés elsősége helyenként még mindig gátja a károsanyag-kibocsátás megfékezésének és az energiatakarékosságnak. Hszü Sao-si, a nemzeti fejlesztési és reformbizottság igazgatója a helyzet kezelésére határozottabb központi fellépést látott szükségesnek.

A tavalyi év végéig az egységnyi GDP-növekedésre fordított energia 9 százalékkal csökkent 2010-hez képest. A szén-dioxid-kibocsátás ugyanebben az időben 10,7 százalékkal mérséklődött. Ez azt jelzi – fejtette ki Hszü -, hogy Kína küzd a most folyó, 2015-ig tartó tervidőszak végére meghirdetett cél teljesítéséért, ami az előbbi esetében 16, az utóbbiban pedig 17 százalék.