Elfogadta szerdán az Európai Parlament (EP) azokat az új szabályokat, amelyek az európai szintű pártcsaládok működését szabályozzák.

A politikai szervezetek így átláthatóbbá és hatékonyabbá válnak – vélte Gurmai Zita, a téma jelentéstevője az Európai Parlamentben, a magyar szocialisták EP-képviselője.

Az MSZP-s politikus a szavazást követően kiadott közleményében rámutatott: a pártok közvetítő szerepe az európai polgárok és az uniós intézmények között kulcsfontosságú az Európai Unió demokratikus működésében.

“Az új szabályozás, amely jogi személyiséget ad ezeknek a pártoknak, hozzájárul a hatékonyságuk és a legitimitásuk megerősítéséhez” – hangoztatta Gurmai Zita, aki szerint bár az új szabályok csak 2017-ben lépnek életbe, “jelzésértékűek” a májusi EP-választás előtt.

Az európai pártcsaládok és politikai alapítványok a jövőben regisztrációt követően az uniós jogon alapuló jogi személyiséget szerezhetnek, de ehhez szigorú, az átláthatóságra, a demokratikus működésre és az elszámolhatóságra vonatkozó követelményeknek kell megfelelniük.

A pártoknak tiszteletben kell tartaniuk az alapvető európai értékeket, amit egy, a parlamenttől független testület ellenőriz majd. Egy-egy személy vagy szervezet a jövőben több pénzt adományozhat majd a politikai erőknek, de közpénzből folyósított uniós támogatásuk nem növekszik.