A Kecskeméti Törvényszék munkája is azt bizonyítja, hogy az igazgatási modellváltás beváltotta a hozzá fűzött reményeket – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn a Kecskeméti Törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Handó Tünde hangsúlyozta: a modellváltás következményeként az ügyek gyorsabban kerülnek a bíróság elé, és gyorsabban fejeződnek be.

Az OBH elnöke a Bács-Kiskun megyei adatokat ismertette, amelyek szerint a járásbíróságra beadott polgári ügyek a beadott keresetek 70 százaléka esetében egy éven belül befejeződnek, míg a büntetőügyek 76 százaléka fejeződik be egy év alatt ezen a szinten.

Handó Tünde kiemelte, hogy szemléletváltás történt a bírósági szervezet egészében. Értékelése szerint a Kecskeméti Törvényszék 2013-ban magas színvonalon ítélkezett.

Az OBH elnöke szólt arról, hogy az érkezett ügyekben a szokásos jellemzők találhatók meg a megyében is, mert a szabálysértési, valamint cégügyek több tízezres nagyságrendben érkeztek a bíróságra.

A járásbíróságokon a polgári, a családjogi, a civiljogi, a szerződéssel kapcsolatos ügyek száma emelkedett, és nőtt a büntetőügyek száma is – mondta. Hozzátette, hogy a terhelés növekedése ellenére szép eredményeket értek el az érkezett ügyek feldolgozásában.

Kiemelte az érdemi cégügyek intézését a Kecskeméti Törvényszék illetékességi területén, ahova kétszer annyi ügy érkezett 2013-ban, mint egy évvel korábban, 16 134 ügy érkezett, és az előző évről áthúzódó ügyekkel együtt 25 ezret dolgoztak fel.

Handó Tünde fontosnak nevezte, hogy a polgárok bizalma, az ítéletek megalapozottága jó eredményeket mutat a Kecskeméti Törvényszék munkájában, mert a befejezett ügyekben csak 10 százalék a fellebbezések aránya.

Egységes, kiszámítható, tárgyilagos és pártatlan az ítélkezés a bíróságokon – tette hozzá.

Móroczné Simon Angéla, az Országos Bírói Tanács soros elnöke elmondta, hogy az OBH elnöke ajánlást adott ki, hogy az OBT is vegyen részt az összbírói értekezleteken.

Ismertette, hogy az OBT felügyeleti testület, a központi igazgatásban, személyzeti kérdésekben, a gazdálkodás és az oktatás területén látja el feladatát. Ebben az évben bővült az OBT hatásköre, mert többek között a bírák etikai kódexének megalkotásában is közreműködött.

Május 8-án egy konferencián meg kívánják hallgatni a bírák véleményét, hiszen az etikai kódex akkor fogja betölteni feladatát, ha megalkotásában a bírák részt vesznek – mondta az OBT soros elnöke.