Nem jogsértő, ha az európai parlamenti választás napján a szavazóköri eredményeket a pártok közzéteszik még a hivatalos előzetes tájékoztató eredmények megjelenése előtt, mert a törvényi tiltás a Nemzeti Választási Irodára (NVI) vonatkozik.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke egy sajtóbeszélgetésen korábban azt mondta, egyetlen európai uniós tagállam választási szerve sem hozhat nyilvánosságra előzetes adatot a választásról addig, amíg valamennyi országban be nem zárnak a szavazókörök. Jelezte, Olaszországban május 25-én este 11 órakor zárnak be a szavazóhelyiségek.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az országgyűlési választás napján, április 6-án is adtak ki eredményeket a pártok a hivatalos előzetes tájékoztató adatok közzététele előtt, azt mondta, ezt a pártok megtehetik most is, mert a tiltás az NVI-re vonatkozik.

Ezen az állásponton volt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke is az országgyűlési választás idején. Patyi András a szavazás éjszakáján ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem jogsértő, ha egy jelölt közzéteszi a delegáltjától származó szavazóköri eredményeket, mielőtt valamennyi szavazókör bezárt volna.

Az NVB elnöke akkor arra hívta fel a figyelmet, minden jelöltnek joga volt ahhoz, hogy delegáltat küldjön a szavazatszámláló bizottságba, a delegáltnak pedig joga van a szavazóköri jegyzőkönyvről másolatot kérni. A jelölt, jelölőszervezet tehát a saját megbízottjától törvényes módon, viszonylag hamar eredményhez juthatott.