Az EU-tagállamok kormányainak képviselőiből álló Tanács kedden hivatalosan is jóváhagyta, hogy Nagy-Britanniából Magyarországra költözzön, és idén szeptemberben már Budapesten kezdje meg az új tanévet az Európai Rendőrakadémia (CEPOL).

A döntés immár puszta formalitás volt azután, hogy a Tanács és az Európai Parlament (EP) között korábban megállapodás született erről, és április 16-án az EP plénuma meg is szavazta az előterjesztést. A döntéshozatali folyamat azonban ezzel vált jogilag is teljessé.

A CEPOL az Európai Unió egyik ügynöksége, 2005-ben jött létre. Feladata, hogy biztosítsa az európai rendőrségek vezető beosztású tisztjeinek együttműködését, valamint képzési és kutatási tevékenységek szervezésével, részben irányításával segítse a bűnüldöző munkát, a közbiztonság és a közrend terén folytatott, határokon átnyúló együttműködést.

Eddig a nagy-britanniai Bramshillben működött, de London jelezte, hogy a továbbiakban nem tud helyet biztosítani az intézménynek, ezért azt el kell költöztetni. Több ország pályázata közül a magyar bizonyult a legszínvonalasabbnak, ezért az uniós intézmények képviselői Budapest mellett döntöttek. Az Európai Bizottság ugyan eredetileg azt indítványozta, hogy a CEPOL-t vonják össze a Hágában működő Európai Rendőrségi Hivatallal (Europol), ám ez az elgondolás mind a Tanácsban, mind az EP-ben alulmaradt a CEPOL szervezeti önállóságának megőrzésével szemben.

Az Európai Rendőrakadémia igazgatója 2010 óta a magyar Bánfi Ferenc.