Jövő héten tárgyalhatja az Országgyűlés a kormány szerkezetéről szóló jogszabályt, de elsőként az Országgyűlési törvény módosítását tervezi a Fidesz, hogy egy képviselőnek se lehessen két jövedelme azonos időpontban. Erről a fideszes Gulyás Gergely beszélt kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Gulyás Gergely kifejtette: vannak nagyon fontos javaslatok, amelyeket júliusig szeretnének elfogadni. Az első valószínűleg az országgyűlési törvény módosítása lesz, hogy senkinek, még azon képviselőknek se lehessen egy időben két jövedelme, akik októberig önkormányzati tisztséget is ellátnak. Utána teljes lesz az összeférhetetlenség. Így aki képviselő és októberig polgármester is, az csak a képviselői jövedelmét fogja megkapni – mondta.

KIM: Tíz képviselővé választott kormánymegbízottnak megszűnt a jogviszonya

A tisztségek összeférhetetlensége miatt tíz, az áprilisi választáson országgyűlési képviselői mandátumot szerzett kormánymegbízott megbízatása megszűnt – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Magyarország miniszterelnökének határozata alapján hétfőn közös megegyezéssel megszűnt a megbízatása: B. Nagy László, Csongrád megyei; Czunyiné Bertalan Judit, Komárom-Esztergom megyei; Galambos Dénes, Fejér megyei; Hargitai János, Baranya megyei; Horváth László, Heves megyei; Kerényi János, Bács-Kiskun megyei; Kovács Zoltán, Veszprém megyei; Pesti Imre, fővárosi; Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei és Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízottnak.

Az érintettek a 2014. évi általános országgyűlési választáson képviselői mandátumot szereztek, amely az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény értelmében összeegyeztethetetlen minden más állami tisztséggel, megbízatással. A tíz kormánymegbízott megbízatása megszűnt, így az új Országgyűlés megalakulásától nem lesz összeférhetetlenség.

Az új megyei és fővárosi kormánymegbízottak kinevezéséig a hivatalvezetői feladatokat a kormányhivatalok főigazgatói látják el – írta közleményében a KIM.