Az Országgyűlés akár már ma meghosszabbíthatja a kilakoltatási moratóriumot, amennyiben a képviselők négyötöde hozzájárul az ehhez szükséges házszabály módosításhoz.

A Ház ülése 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt azonban nem követi a megszokott interpellációs blokk, a frakciók megállapodása alapján ugyanis a képviselők csak az új kormány felállása után kérdezhetik a kabinet tagjait.

A parlamentnek a napirend elfogadásakor arról kell döntenie, hozzájárul-e az új házszabálytól való eltéréshez és már hétfőn lehetővé teszi-e a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. A határozati rendtől való eltéréshez a képviselők négyötödének szavazata szükséges.

Ha az Országgyűlés eltér a házszabálytól, akkor a kormánypárti javaslat általános és részletes vitáját is megtartják hétfőn. A képviselők ebben az esetben a benyújtott módosító indítványokat most először már az újonnan létrehozott törvényalkotási bizottságban vitathatják meg a zárószavazás előtt. Ezzel szemben a javaslat házszabály szerinti tárgyalása esetén a jövő héten csak az általános vitát tarthatják meg.

A kormánypárti indítvány alapján a devizahitelesek megsegítését szolgáló kilakoltatási moratóriumnak ezúttal nem lesz végső időpontja, egészen addig tart majd, amíg a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabály megszületik.

Az Országgyűlés honlapján elérhető előzetes napirendi javaslat szerint a mai ülésnapon nem szerepel más javaslat tárgyalása.