Közzétette a román pénzügyminisztérium annak a csaknem száz illetéknek a listáját, amelynek eltörlésére, vagy összevonására készül – közölte csütörtökön a Hotnews.ro hírportál.

A szaktárca honlapján közvitára bocsátott tervezetek szerint 65 adójellegű illeték és 27 nem adójellegű illeték megszüntetéséről, vagy összevonásáról rendelkeznek.

Eltörlik például az ideiglenes elektronikus útlevél kibocsátásáért fizetendő 22 lejes (1500 forint), a cégbejegyzési tanácsadásért felszámolt óránkénti 19,8 lejes, a versenytanács adatbázisához való hozzáférésért fizetendő esetenkénti 150 lejes illetéket.

Az intézkedés évi alig 780 ezer lejes (53 millió forint) bevételkiesést jelent az államkasszának, de a szaktárca becslése szerint ez is megtérül a velük kapcsolatos ügyintézés megszűnése vagy egyszerűsödése által.

A Capital című gazdasági lap szerint jelenleg 364 adójellegű illetéktípus van érvényben Romániában: ezeket 24 közintézmény szolgáltatásaiért kell fizetni, és 215 jogszabály rendelkezik róluk.

Románia élen jár Európában az adók és illetékek száma tekintetében. A Világbank felmérése szerint a román állampolgárok évi 200 órát töltenek azzal, hogy befizessék tartozásaikat az államnak, míg Nagy Britanniában a polgárok évi 110, Norvégiában pedig évi 83 órát fordítanak adók és illetékek befizetésére.