Jelentős többséggel elfogadta a vajdasági tartományi parlament szerdán Újvidéken a Vajdaság alapdokumentumának számító statútum tervezetét, amelyben a legjelentősebb változások a tartomány végrehajtó szervének elnevezésére és a Vajdaság jelképeinek használatára vonatkoznak.

A módosításra azért volt szükség, mert a szerb alkotmánybíróság decemberben az ország alaptörvényével összeegyeztethetetlennek minősítette a statútum szövegének kétharmadát. Szerbia északi tartománya fél évet kapott arra, hogy módosítsa a dokumentumot, mert az alkotmánybírák úgy vélték, ha azonnal hatályon kívül helyezik a statútumot, azzal jogi űr keletkezne a Vajdaságban.

Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke az ülés előtt újságíróknak azt mondta: a dokumentum tervezetének elfogadásával elhárult az a veszély, hogy megrendüljön Szerbia jogrendje.

A módosítás értelmében a Vajdaság kormányát ezentúl tartományi kormánynak lehet csak nevezni, Újvidék pedig nem a tartomány fővárosa, hanem adminisztratív központja lesz.

A statútum jelentőségéről szólva Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke korábban azt mondta: azért fontos, mert ez az egyetlen olyan jogszabály, amely csak a Vajdaságról szól. Mint magyarázta: a szerb alkotmány a rendelkezései többségében egy meghatározatlan autonóm tartományról szól, annak ellenére, hogy a jogrendben ténylegesen csak egy tartomány szerepel. Emellett pedig a statútum alkalmas arra is, hogy megjelenjenek benne azok a vajdasági specifikumok, értékek és elvek, amelyek a nemzeti kisebbségek számára fontosak: a hivatalos többnyelvűség, a részarányos foglalkoztatás, a multikulturalizmus támogatása, a nemzetiségi egyenrangúság.

A 120 képviselőből 99 támogatta, 6 pedig ellenezte a tervezet elfogadását, 11-en nem szavaztak. Nemmel szavazott a nacionalista Szerb Radikális Párt, illetve a korábbi statútum felülvizsgálatát kezdeményező Szerbiai Demokrata Párt.

A statútum tervezetét Pásztor István még a nap folyamán a belgrádi törvényhozásnak továbbítja, ahol pénteken kerül napirendre. Maja Gojkovic, a belgrádi parlament elnöke a dokumentummal kapcsolatban kedden azt mondta: az új javaslat nem csökkenti a tartomány autonómiáját, “csupán a megnevezések változtak, az elvek megmaradtak”.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében az új statútumot június 6-ig el kell fogadnia a belgrádi törvényhozásnak is.