Halálra ítélték egy emberkereskedő hálózat fejét a dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm területen, a csoport szervezésében 23, legfeljebb néhány hónapos kisfiút, illetve terhes nőt csempésztek Vietnamból Kínába – jelentette a Hszinhua hírügynökség.

Huang Csing-hengnek a teljes vagyonát is elkobozzák.

A banda további 23 tagja különböző időtartamú börtönbüntetést kapott. Közülük egy nőt életfogytiglani szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélt a kínai-vietnami határon található Fangcsenkang városi bírósága.

Az ügyet még 2011-ben derítették fel. A Kuangtung tartományban értékesített vietnami csecsemők közül 11-et megmentettek, de 12-t továbbra sem találnak a kínai hatóságok. Úgy tudni, elrablásuk idején a legfiatalabb 10 napos, a legidősebb 7 hónapos volt. Korábbi híradások szerint az elfogott gyerekcsempészek és -kereskedők között több vietnami nő is volt.

Kínában gyakoriak a gyermekkereskedéssel kapcsolatos ügyek, s évente több tízezerre is teszik az áldozatok számát. A feketepiacon jellemzően és hagyományosan a fiúgyermeket részesítik előnyben. A kínai törvények szerint három vagy annál több gyermek áruba bocsátásáért tíz évtől életfogytig tartó börtön szabható ki. Súlyos esetben a vádlott halálbüntetéssel is sújtható.