A Budapesti Nyomozó Ügyészség zugírászat vétségének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatott ki egy volt hivatásos állományú rendőrt, aki a jelenlegi adatok szerint, – már magánszemélyként – évekig végzett jogi tevékenységet úgy, hogy arra nem volt jogosult.

A megalapozott gyanú szerint, a volt hivatásos állományú rendőrségi tiszthelyettes, 2009 évtől magánszemélyként, majd 2012 márciusától egy jogi segítségnyújtással foglalkozó Kft.-ben tevékenykedve, ellenszolgáltatás fejében, rendszeresen fogadott el jogi tevékenység ellátására irányuló megbízásokat úgy, hogy arra nem volt jogosult. A megbízások alapján különböző eljárásokban, nevezetesen közjegyzői-, adóhatósági-, végrehajtási-, közigazgatási-, illetve büntetőeljárásokban beadványokat készített az ügyfelek részére, illetve ellátta a képviseletüket.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a Készenléti Rendőrséggel együttműködve 2014. május 21. napján – házkutatásokkal is egybekötött – szervezett akciót hajtott végre a fenti bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható volt rendőr elfogása érdekében.

A házkutatások során az eljáró ügyészek számos okiratot, jelentős mennyiségű készpénzt, illetve számítástechnikai eszközt foglaltak le, amelyek a fenti bűncselekmény gyanúját alátámasztották.

Ezt követően a budapesti nyomozó ügyészek a férfit előállították és a tegnapi napon gyanúsítottként hallgatták ki. A gynúsított szabadlábon védekezik.