A Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) beváltotta a hozzá fűzött reményeket – mondta Pintér Sándor belügyminiszter a szervezet megalakulásának 10. évfordulójára alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen Budapesten.

A miniszter szerint a szervezet a megalakulása óta tevékenyen szerepet vállal a rendészettudomány tartalmának meghatározásában, a fogalmi kérdések, hozzátartozó tudományágak megvilágításában, azok együttműködésében és fejlesztésében. Úgy vélte, a hivatali és civil erőfeszítések hozzájárultak a közszolgálati egyetemen létrejött rendészeti terület fejlesztéséhez is.

Pintér Sándor közölte: azt kívánja, hogy az MRTT a továbbiakban is legyen a magyar rendészet szellemi továbbképző központja, a tudományos kutatással foglalkozó fiatalok igazodási pontja, és tudjon segíteni a gyakorlat által feltett kérdések megválaszolásában.

A miniszter a társaság tagjaitól azt kérte: a későbbiekben fektessenek nagyobb hangsúlyt az informatikai területre, illetve ne feledkezzenek meg a társtudományokkal való kapcsolattartásról. Azt is kérte, elért eredményeiket vegyék figyelembe a vezetési technikák kidolgozásánál, a személyek kiválasztásának pedig adjanak segítséget, hogy a tehetségeket megfelelően oktathassák és helyezhessék el a hierarchiasorrendben.

Úgy fogalmazott: azt kéri, hogy a társaság tagjai “legyenek segítségünkre mindenben, hogy a hétköznapok során eredményesebbek, gyorsabbak, pontosabbak legyünk és jobban tudjuk szolgálni azt, amire felesküdtünk”.

A tárcavezető felidézte: 1998 és 2002 között fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a tanácsot létrehozzák, inspirációját az az oktatási reform adta, amelyet Magyarország Európai Uniós csatlakozásának előkészítése során valósítottak meg. Ez a miniszter szerint sok változást jelentett a tárca tudományos életében: kidolgozták az oktatás, a képzés és a kiképzés új alapelveit, átszervezték a tudományos munkát, létrehozták a Belügyminisztérium tudományos tanácsát, a rendészeti vezetőképző és kutatóintézetet és ezeket központi irányítás alá vonták. Mindemellett létrejött a Pécsi Tudományegyetemen a doktorandusz képzés.

Pintér Sándor szerint az uniós csatlakozás előkészítése új és új kérdések megválaszolását kényszerítette ki, s arra ösztönzött, hogy ne csak a gyakorlat, hanem a tudomány oldaláról is válaszokat keressenek. Világossá vált, hogy a centralizált tevékenység mellett a hierarchizált szervezetben szükség van arra is, hogy a tudományos tevékenységet civil oldalról is megközelítsék. Ez hívta életre a rendészettudományi társaságot – tette hozzá.

Az ünnepségeken elismeréseket adott át Pintér Sándor a társaság tagjainak, illetve az MRTT-től alapítóként ő maga is emlékérmet vehetett át. A rendezvényen mások mellett megjelent Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Kónya István, a Kúria elnökhelyettese, továbbá más belügyi, rendészeti és polgári titkosszolgálati társszervek képviselői.

A Magyar Rendészettudományi Társaság 2004. május 24-én alakult. A szervezet célja a rendészettudománnyal és a rendészettel kapcsolatos tudományos ismeretek fejlesztése, az egyes rendészeti problémák tudományos vizsgálata, továbbá a rendészettel összefüggő és más kapcsolódó szakterületek iránt érdeklődő, azokkal tudományos igénnyel foglalkozó vagy foglalkozni kívánó állampolgárok összefogása, a rendészettudomány fejlődésének szolgálata, valamint a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazásának segítése.