Januártól ötszáz koronával, 9000 koronára emelkedik a minimálbér Csehországban. Ebben a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók képviselőit tömörítő érdekegyeztető tanács egyezett meg Prágában – jelentette a közszolgálati hírtelevízió.

A munkaügyi minisztérium kimutatása szerint jelenleg mintegy 100 ezer ember, az alkalmazottak két százaléka kap havonta minimálbért Csehországban.

Az érdekegyeztető tanács döntését még a kormánynak is jóvá kell hagynia, de megfigyelők szerint ez a jelen esetben már csak formalitás.

A minimálbér tavaly augusztusban emelkedett 500 koronával 8500 koronára. Azt megelőzően az utolsó változás 2007 januárjában volt.

A Bohuslav Sobotka vezette koalíciós kormány programjában leszögezte, hogy az érdekegyeztető tanáccsal egyetértésben folyamatosan úgy emelik a minimálbért, hogy az megközelítse az országos átlagbér 40 százalékát. Ez jelenleg meghaladja a 25 ezer koronát.

A most jóváhagyott emeléssel a minimálbér az átlagbér 34 százaléka lesz. Az érdekegyeztető tanács ülése után közöltek szerint ez jövőre a munkaadókat 690 millió koronával, az államot pedig 50 millió korona plusz kiadással terheli meg. Ugyanakkor az államkassza bevétele a munkaadók járulékaiból mintegy 190 millió korona lesz, míg az egészségbiztosítási kasszába mintegy 80 millió korona folyik be.

A kormányzat álláspontja szerint a minimálbért olyan szintre kell emelni, hogy abból meg lehessen élni, s az illető ne szoruljon állami támogatásra.