Megváltozik a szerbiai Vajdaság tartomány választási rendszere, a jövőben kizárólag pártlistáról juthatnak be a politikusok a képviselőházba – erről döntött Újvidéken a 120 fős tartományi törvényhozás.

A vajdasági parlamentbe eddig hatvan képviselő jutott be pártlistáról, hatvan pedig egyéni jelöltként. Ezt a vegyes választási rendszert törölték most el minimális szavazattöbbséggel.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nem támogatta a javaslatot, mert – ahogyan Pásztor István tartományi házelnök és a VMSZ elnöke fogalmazott – „egyrészt nem volt alaposan előkészítve, másrészt pedig nem a rendszer előmozdítását szolgálja, hanem csupán a pártpolitikai erőfitogtatás kelléke”.

Ezen kívül szerinte azért sem jó ötlet a listás szavazás, mert így több mint egymillió vajdasági marad politikai képviselet nélkül, korábban ugyanis egyéni jelöltként kisebb települések, szórványközösségek képviselői is bekerültek a parlamentbe, most pedig erre kevesebb esély van. Elmondta, azért ellenzik a javaslatot, mert „igazságtalannak” tartják, annak ellenére, hogy az új választási rendszer szerint a mostani hét helyett akár 15 képviselőjük is ülhetne az újvidéki törvényhozásban.

A vajdasági választási rendszer megváltoztatására vonatkozó javaslatot a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) terjesztette elő. A javaslatot azzal indokolta, hogy a módosítással ezentúl a tartományi parlamenti választásokat ugyanolyan elv alapján bonyolítják le, mint az országos parlamenti választásokat. A párt vélhetően azért állt elő a javaslattal, mert csökken a támogatottsága, ezért minden alkalmat megragad a szereplésre.

Az LSV a tartományi kormánykoalíció tagja a VMSZ-szel és a Demokrata Párttal együtt. Indítványukat azonban éppen koalíciós partnereik utasították el, míg az ellenzék megszavazta. Ennek legfőbb oka, hogy a Vajdaságban a Szerb Haladó Párt van ellenzékben, amely országos szinten a legnagyobb támogatottságot élvezi, és amely a márciusi szerb parlamenti választásokat követően kormányt alakított.