Tizenhárom embert kivégeztek hétfőn az északnyugat-kínai Hszincsiang autonóm területen, miután a bíróság terror- és más erőszakos cselekményekben való részvételük miatt bűnösnek találta őket – számolt be róla a kínai média.

A 13 férfit hét különböző ügyben állították a vádlottak padjára, bűnlajstromuk hosszú: részt vettek terrorcsoportok szervezésében és vezetésében, gyilkosságban, gyújtogatásban, robbanóanyagok gyártásában, tárolásában és szállításában, illetve lopásban. Ügyükben Akszu, Turpán és Hotán városok bíróságai hozták meg az ítéletet, amelyet a Legfelsőbb Bíróság valamennyiük esetében jóváhagyott.

A beszámolók szerint a 13 elítélt erőszakos terrorcselekményeket tervelt ki, kegyetlen módon megöltek rendőröket, kormányzati tisztviselőket és polgári személyeket, jelentős anyagi károkat okoztak.

Az egyik tavalyi esetben Turpán prefektúra területén hárman támadást követtek el a helyi rendőrőrs, egy kormányzati épület, egy szálloda és más létesítmények ellen. Meggyilkoltak 24 rendőrt és civilt, támadásaik következtében pedig 23-an megsebesültek.

Szintén hétfőn három embert első fokon halálra ítélt az urumcsi középfokú bíróság, mert részt vettek a tavaly októberi – öt halálos áldozattal és csaknem negyven sérülttel járó – Tienanmen téri merénylet kitervelésében – jelentette a központi televízió.

A kínai közbiztonsági miniszter, Kuo Sen-kun államtanácsos, aki egyben az országos terrorellenes küzdelmet irányító csoport vezetője, egy hétfői állománygyűlésen arra utasította a rendőrséget, hogy minden időben álljon készen különböző kihívások kezelésére és biztosítsa a stabilitást.

Külön is felhívta a figyelmet a megelőzésre, a hírszerzés fontosságára. Mint mondta, továbbra is nyomravezetői díjat fizetnek a hasznos információkat szolgáltatóknak, az interneten pedig igyekeznek elejét venni annak, hogy “vallási szélsőségesek bűncselekményekre buzdítsanak”.

Az elmúlt hetekben, hónapokban Hszincsiangban már fokozták az ellenőrzéseket, a rendőrségi rajtaütéseket, és felgyorsították a bírósági munkát. Ennek közvetlen kiváltó okai azok a súlyos, helyenként több tucat halálos áldozatot követelő terrorcselekmények, amelyeket a hatóságok szerint a régió őslakosai, muszlim vallású ujgur szakadárok és vallási szélsőségesek követtek el. A legutóbbi, a régió székvárosának piacán végrehajtott merényletben 43-an meghaltak, több mint kilencvenen megsebesültek.