A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén elfogadta a közlekedésbiztonsági európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy 95 hiteles aláírás gyűlt össze.

A 30 km/h – tegyük élhetővé az utcáinkat! elnevezésű európai polgári kezdeményezés célja, hogy EU-szerte alapértelmezésben 30 kilométer/órás (20 mérföld/órás) legyen a legnagyobb megengedett sebesség a városi, lakóövezeti területeken. A kezdeményezés szerint a helyi hatóságok más sebességkorlátot is megállapíthatnak, ha az nem befolyásolja a gyermekek, idősek biztonságos közlekedését.

Az Európai Bizottság 2012. november 13-án vette nyilvántartásba a kezdeményezést. A támogató nyilatkozatokat a kezdeményezés nyilvántartásba vételétől számított legfeljebb 12 hónapon keresztül lehet gyűjteni, a jogszabály arra nem szab határidőt, hogy a nyilatkozatokat meddig kell ellenőrzésre benyújtani.

A kezdeményezés elindítói idén április 8-án postai úton nyújtották be a kezdeményezés támogatására összegyűjtött 109 támogató nyilatkozatot, az NVB pedig május 13-án rendelte el az európai polgári kezdeményezés 2013. november 13-áig gyűjtött aláírásainak tételes ellenőrzését.

Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, amelyet megküld a magyarországi kezdeményezőknek, akik azt továbbítják az Európai Bizottsághoz.

Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, a jogintézménynek az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül. Ennek sikeréhez a brüsszeli testületnek előbb el kell fogadnia, hogy a kezdeményezés uniós kompetenciába tartozik. Ezután egy év áll rendelkezésre ahhoz, hogy legalább hét uniós tagállamban összesen legalább egymillió támogató aláírás gyűljön össze. Egy-egy tagállamban az adott ország európai parlamenti képviselői mandátumszáma 750-szeresének megfelelő aláírásnak kell összegyűlnie a kezdeményezés érvényességéhez, ez Magyarország esetében jelenleg 16 500 aláírást jelent.

Kapcsolódó cikk:

Kikerülhető jogalkotás – Az európai polgári kezdeményezés jelene és jövője