Az Egyesült Államoknak csatlakoznia kellene a fejlett világ többi részéhez abban, hogy hogy fizetett szabadságot biztosít az újszülöttek édesanyjának – jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök.

“Sok asszony még egynapos fizetett szabadságra sem tud elmenni, ha szül, nos ez nagyon alacsony mérce” – hangoztatta az elnök a Fehér Házban a Dolgozó családok csúcstalálkozója címmel megrendezett eseményen.

Hangoztatta, hogy az amerikai társadalomnak képesnek kell lennie arra, hogy rendezze ezt az ügyet, rámutatva, hogy ha Franciaország be tudta vezetni a szülési szabadságot, akkor az Egyesült Államoknak is ki kellene találnia, hogyan oldja meg ezt. Az elnök kongresszusi választási évben tűzte napirendre fizetett szülési szabadság kérdését, amely mobilizáló hatással lehet a női szavazókra.

Barack Obama ugyanakkor nem nevezte meg, hogy milyen forrásokból kívánja fedezni a szülési szabadság költségeit. Noha a családi ügyek miatti szabadság lehetőségét több amerikai cég is juttatásként kínálja fel alkalmazottainak, szövetségi szinten ezt semmi sem szavatolja. Az 1993-ban elfogadott, a családi egészségügyi szabadságról rendelkező törvény is csak azt követeli meg a munkáltatóktól, hogy orvosi vagy családi okok felmerülése esetén fizetés nélküli távolmaradást engedélyezzenek az alkalmazottaiknak.

Az elnök méltatta Kaliforniát, Rhode Islandet és New Jerseyt, ahol állami szinten már bevezették ezt a juttatást. Rosa DeLauro demokrata képviselőnő korábban beterjesztett egy szövetségi törvénytervezetet, amely értelmében a bevezetendő 12 heti szülési szabadság költségeit egyfelől a munkáltatók állnák, másfelől a munkavállalók bérének 0,2 százalékából fedeznék.

DeLauro hétfőn közölte: Barack Obama, annak ellenére, hogy a 2008-as kampánya idején azt ígérte, nem fogja megemelni az évi 250 ezer dollár alatti jövedelemmel rendelkező családok adóját, megígérte neki, hogy támogatni fogja a törvényjavaslatát, amely minden 10 dollárnyi fizetést csak 2 cetnyi adóval terhelne meg. A republikánus többségű képviselőházban azonban nincs esély egy ilyen jogszabálytervezet elfogadásának.

Maga Obama a hivatalba lépése után hatheti fizetett szabadságot engedélyezett a Fehér Ház alkalmazottainak, ha gyerekük születik, vagy ha ők vagy valamelyik családtagjuk megbetegszik. Az elnök azonban kongresszusi felhatalmazás nélkül nem tudja megadni ezt a juttatást az összes szövetségi alkalmazottnak.

“Egyetlen fejlett ország van csak a világon, amely nem kínál fizetett gyerekszülési szabadságot, az pedig mi vagyunk” – mutatott rá az elnök.

Obama egyúttal arra bátorította a munkaadókat, hogy alkalmazzanak rugalmas munkaidőt, és arra utasította a szövetségi intézményeket, hogy ahol erre csak lehetőség van, vezessenek be rugalmas munkarendet. Sürgette, hogy a kongresszus fogadjon el olyan törvényt, amely védi az állapotos munkavállalókat és “családbaráttá” teszi a munkahelyeket.

Az elnök, aki a kérdéskörrel kapcsolatban a CNN hírtelevízióban is megszólalt, felidézte, hogy az anyja egyedülállóként milyen nehézségekkel nézett szembe, amikor őt felnevelte, és arra kis kitért, hogy feleségével annak ellenére sem volt könnyű gondját viselni a lányaiknak, hogy Michelle-lel olyan juttatásokban részesültek, amilyen sok amerikai munkavállalónak nem jár.