A nagy sportesemények mindig kihatással lehetnek a munkahelyi szokásokra, ezért a július 13-ig tartó brazíliai labdarúgó-világbajnokság idején is érdemes számba venni, hogy a világbajnokság milyen kihívások elé állíthatja a munkáltatókat, és ezekre milyen megoldási lehetőségek állnak rendelkezésre. „Bár a munkáltató nem kötelezhető semmilyen engedményre világméretű sportesemények kapcsán, adhat bizonyos kedvezményeket a munkavállalóinak. Ilyenkor azonban figyelembe kell venni, hogy ne azok járjanak rosszul, akiket nem érdekel a foci” – mondja Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Jogosulatlan távolmaradás, ad-hoc szabadságigénylés, a közösségi média felfokozott használata munkaidőben – leginkább ezekkel a problémákkal találkozhat egy munkáltató a június 12-én kezdődött labdarúgó-világbajnokság óta. Néhány alapszabály betartásával azonban el lehet érni, hogy a világbajnokság alatt se álljon le a munkavégzés, és a munkavállalók se érezzék azt, hogy aránytalan sérelmet szenvednek el.

Fő a következetesség és a munkafolyamatok zavartalan fenntartása

Egyrészről egyértelművé kell tenni a munkaidő alatti szünetek kezelését és nyilvántartását, következetesen kell kezelni a betegállomány kérdését, a jogosulatlan távolmaradást pedig következetesen kell szankcionálni. A sportesemények ideje alatt is nyilvánvalóvá kell tenni, milyen következményei lesznek, ha valaki alkoholt fogyaszt a munkahelyen vagy ittasan jön dolgozni.

Másrészről érdemes ugyanakkor megfontolni azt, hogy lehetővé tegyük-e a legfontosabb mérkőzések megtekintését a munkahelyi TV-ken. „Ha a találkozót csak online lehet nyomon követni, akkor a hirtelen megnövekedett adatforgalom zavart okozhat a cég normális munkamenetében. Célszerű ezért ismételten felhívni a munkavállalók figyelmet a közösségi média, illetve a saját eszközök munkahelyi használatának előírásaira, hogy a mérkőzések nyomon követésével se sérüljenek a vállalati szabályok” – javasolja Torsten Braner a Taylor Wessing e|n||w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Rugalmasan, de ne a többiek rovására

Amennyire lehet, a munkáltató legyen rugalmas a munkavállalók munkaidejére vonatkozóan. Így megengedheti, hogy egy dolgozó korábban végezzen, amennyiben korábban is kezdi meg a munkanapját. A foci vb ideje alatt különösen fontos, hogy a munkáltatók és a munkavállalók nyíltan kommunikáljanak egymással, őszintén és világosan közöljék egymással az elvárásaikat.

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság mérkőzései magyar idő szerint az esti órákra esnek, ezért ehhez igazodva érdemes rugalmasan hozzáállni a munkaidő kérdéséhez. Fontos tudni, hogy a munkáltatót semmilyen jogszabály nem kötelezi, hogy figyelembe vegye, ha a meccsek miatt az alkalmazottjai korábban szeretnék befejezni a műszakot. „Ha mégis így tesz, szem előtt kell tartani azt is, hogy a sport iránt kevésbé érdeklődőknek is kedvezzen valamiképpen” – hívja fel a figyelmet Torsten Braner.